Przygotuj czerwone pesto w robocie kuchennym (opcjonalnie kup gotowe). Aby samodzielnie przygotować pikantne, czerwone pesto, potrzebujesz: 150 g suszonych pomidorów (słoik), 100 g pieczonej/grillowanej papryki (słoik), 4 czerwone papryczki chili (bez pestek), 1 łyżkę orzeszków piniowych, 2 ząbki czosnku, 25 g parmezanu lub wegańskiego tartego sera i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Zmiel wszystkie składniki (poza oliwą) w robocie kuchennym. W trakcie mielenia dodawaj oliwę z oliwek. W razie potrzeby dopraw solą i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aby to danie wegańskie stało się jeszcze bardziej aromatyczne.
Składniki
Sensational Burger z BBQ Portobello Caprese
Marzy Ci się oryginalny przepis wegański? Chcesz urozmaicić swojego zwykłego burgera? To jest Twoja szansa! Wypróbuj tę roślinną wersję przepysznego posiłku z grzybami portobello i Sensational Burgerem od Garden Gourmet. Dzięki niezwykłemu połączeniu, które zostało przełamane czerwonym pesto, wprost rozpływa się w ustach. Idealnie nadaje się na kolację z partnerem, danie wegańskie na obiad z rodziną lub popisowy przepis na spotkanie ze znajomymi. A co najważniejsze, przygotujesz go w mniej niż pół godziny. Wypróbuj już teraz!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dokładnie umyj i osusz paprykę oraz pomidory. Pokrój warzywa w cienkie plasterki. Opłucz także pod bieżącą wodą portobello i odetnij łodygi.
Ugrilluj Sensational Burgery od Garden Gourmet na grillu. Utrzymuj je w cieple, owijając w kawałek folii aluminiowej i kładąc na krawędzi grilla. Alternatywnie burger roślinny świetnie smakuje także przyrządzony w piekarniku lub na patelni z użyciem niewielkiej ilości oleju.
Wyłóż portobello na grilla i grilluj przez kilka minut z obu stron. Następnie posyp grzyby solą i pieprzem. Wetrzyj przyprawy portobello, aby naciągnęły smakiem.
Umieść 4 kawałki portobello na talerzu i posyp rukolą. Kolejny krok to burger bez mięsa - połóż go na wierzchu, a następnie przykryj plasterkiem wegańskiej mozzarelli oraz kawałkami pomidora.
Mozzarellę i pomidory posmaruj łyżką pikantnego pesto, a następnie udekoruj bazylią i plasterkami czerwonej papryki. Umieść pozostałe 4 portobello na wierzchu. Oryginalny i przepyszny burger wegański jest już gotowy! Najlepiej jeść go na ciepło. Smacznego!