Obierz marchewkę, pokrój ją w cienkie plasterki i smaż na patelni (lub we frytownicy w temperaturze 170°C), aż stanie się złotobrązowa. Najlepiej smakuje zrobiona na odrobinie oliwy. Następnie odsącz plasterki z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Składniki
Wegański burger portobello z Sensational Burgerem
Wygląda identycznie jak burger, ale przemyciliśmy w nim mały sekret... To nie jest zwykła bułka, to grzyb portobello z wegańskim Garden Gourmet Sensational Burger w środku! Zaskakuje nie tylko składnikami, ale także przepysznym smakiem. Jeśli spróbujesz go choć raz, z dużym prawdopodobieństwem zagości w Twoim jadłospisie na stałe. Możesz podawać go jako danie wegańskie na obiad, przepyszną kolację, smakowitą przekąskę lub popisowy przepis, kiedy przychodzą goście.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrój pieczoną paprykę w paski, odciśnij z nadmiaru wody i osusz. Obierz i pokrój awokado. Skrop awokado sokiem z limonki, a następnie odłóż na bok, aby smaki zdążyły się przeniknąć.
Dokładnie umyj i osusz ogórka. Zetrzyj go wraz ze skórką na drobnej tarce i wyciśnij wilgoć. Drobno posiekaj miętę. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, dodaj jogurt sojowy i całość dokładnie wymieszaj. Dzięki temu sosowi przepis wegański na burgera będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Dokładnie umyj i osusz portobello ręcznikiem kuchennym. Usuń łodygę z grzyba. Smaż na średnim ogniu z obu stron przez około 5 minut na niewielkiej ilości oleju. Odciśnij portobello z nadmiaru oleju, aby burger roślinny nie był zbyt tłusty, a następnie zabezpiecz grzyby tak, aby nie ostygły.
Usmaż Sensational Burgery Garden Gourmet na patelni zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Alternatywnie upiecz je w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej. Niezależnie od opcji, którą wybierzesz, burger wegański będzie smakował wyśmienicie.
Ułóż paski papryki i awokado na dwóch częściach portobello. Dodaj liście szpinaku, kiełki lucerny i Sensational Burgera. Nałóż na burgery mieszankę jogurtową i udekoruj kępką smażonej marchewki. Umieść drugą część potobello na wierzchu i alternatywnie posyp sezamem. Przepyszne danie wegańskie, w którym główną rolę gra aromatyczny burger bez mięsa, jest gotowe do podania. Smacznego!