Do przygotowania 7 bułek do hamburgerów potrzebne będą: 1 opakowanie mieszanki białego chleba z drożdżami (450 g), 10 g proszku buraczanego, 25 g masła, 300 ml letniej wody, 1 jajko, nasiona sezamu i/lub mak. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj buraki w proszku z mieszanką chlebową, dodaj wodę i masło. Zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Podziel ciasto na 7 równych części. Uformuj je w kulki, rolując ciasto w dłoniach. Umieść kulki ciasta na blasze do pieczenia. Posmaruj je wodą lub lekko roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem i/lub makiem. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia do podwojenia objętości. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz przez około 15 do 20 minut.
Składniki
Różowy Sensational Burger
Zaskocz swoich gości i dodaj buraczaną iskrę do posiłku dzięki naszemu różowemu burgerowi z Garden Gourmet Sensational Burger. Przepis wegetariański, pyszny i kolorowy - zdecydowanie warty skosztowania! Spróbuj, jak smakuje połączenie roślinnego mięsa, warzyw i aromatycznych dodatków.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrój cebulę w krążki, a rzodkiewkę w cienkie plasterki. Wyciśnij sok z limonki. Zalej rzodkiewkę i cebulę sokiem, a następnie odłóż na bok. Dzięki marynowanym warzywom to danie wegańskie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Cienko pokrój koper włoski i zetrzyj jabłko, a następnie wymieszaj z łyżką majonezu. Dopraw solą i pieprzem. Drobno posiekaj estragon. Połącz go i dokładnie wymieszaj z pozostałym majonezem.
Zmiel dwa ugotowane buraki ze 100 g ciecierzycy i odrobiną oliwy z oliwek na kremową pastę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, możesz również dodać łyżeczkę tahini (pasty sezamowej).
Opiecz połówki bułek na patelni - z ciepłym pieczywem burger wegański smakuje najlepiej. Obficie posmaruj bułki pastą buraczaną. Na wierzchu ułóż sałatę z liści buraka i majonez estragonowy.
Usmaż Burgery Sensational Garden Gourmet na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Alternatywnie burger roślinny świetnie smakuje także przygotowany w piekarniku lub na grillu.
Ułóż sałatkę z kopru włoskiego, czerwoną cebulę, rzodkiewkę i rukolę na bułkach. Polej ketchupem pomidorowym i dodatkowym majonezem estragonowym, z którym burger bez mięsa smakuje doskonale. Przykryj całość drugą połówką bułki. Twoje danie wegańskie na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi jest już gotowe!