Garden Gourmet Sensational Burger 2.0

Różowy Sensational Burger

porcja 2 porcje
Czas trwania 1 H. 20 MIN
Poziom trudności Średni

Składniki

1 opakowanie Garden Gourmet Sensational Burger
1 czerwona cebula
6 rzodkiewek
1 limonka
1 garść rukoli
1 garść sałaty z liści buraka lub dowolnej innej zielonej sałaty
½ główki kopru włoskiego z zieleniną
½ jabłka
3 łyżki majonezu
2 łyżki pasty buraczanej lub gotowy hummus buraczany
sól
pieprz
ketchup pomidorowy
kilka gałązek estragonu
450 g drożdży (na bułkę)
25 g masła (na bułkę)
10 g buraków w proszku (na bułkę)
1 jajko (na bułkę)
300 ml ciepłej wody (na bułkę)
15 g nasion sezamu (na bułkę)
2 gotowane buraki (do sosu)
100 g ciecierzycy (do sosu)
1 łyżeczka tahini (do sosu, opcjonalnie)
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Różowy Sensational Burger

Zaskocz swoich gości i dodaj buraczaną iskrę do posiłku dzięki naszemu różowemu burgerowi z Garden Gourmet Sensational Burger. Przepis wegetariański, pyszny i kolorowy - zdecydowanie warty skosztowania! Spróbuj, jak smakuje połączenie roślinnego mięsa, warzyw i aromatycznych dodatków.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj różowe bułeczki (opcjonalnie)

Do przygotowania 7 bułek do hamburgerów potrzebne będą: 1 opakowanie mieszanki białego chleba z drożdżami (450 g), 10 g proszku buraczanego, 25 g masła, 300 ml letniej wody, 1 jajko, nasiona sezamu i/lub mak. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj buraki w proszku z mieszanką chlebową, dodaj wodę i masło. Zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Podziel ciasto na 7 równych części. Uformuj je w kulki, rolując ciasto w dłoniach. Umieść kulki ciasta na blasze do pieczenia. Posmaruj je wodą lub lekko roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem i/lub makiem. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia do podwojenia objętości. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz przez około 15 do 20 minut.

2. Zamarynuj pokrojoną cebulę i rzodkiewkę w soku z limonki

Pokrój cebulę w krążki, a rzodkiewkę w cienkie plasterki. Wyciśnij sok z limonki. Zalej rzodkiewkę i cebulę sokiem, a następnie odłóż na bok. Dzięki marynowanym warzywom to danie wegańskie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

3. Przygotuj sałatkę z kopru włoskiego

Cienko pokrój koper włoski i zetrzyj jabłko, a następnie wymieszaj z łyżką majonezu. Dopraw solą i pieprzem. Drobno posiekaj estragon. Połącz go i dokładnie wymieszaj z pozostałym majonezem.

4. Przygotuj pastę z buraków

Zmiel dwa ugotowane buraki ze 100 g ciecierzycy i odrobiną oliwy z oliwek na kremową pastę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, możesz również dodać łyżeczkę tahini (pasty sezamowej).

5. Posmaruj bułeczki sosem

Opiecz połówki bułek na patelni - z ciepłym pieczywem burger wegański smakuje najlepiej. Obficie posmaruj bułki pastą buraczaną. Na wierzchu ułóż sałatę z liści buraka i majonez estragonowy.

6. Przygotuj rewelacyjne burgery

Usmaż Burgery Sensational Garden Gourmet na patelni zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Alternatywnie burger roślinny świetnie smakuje także przygotowany w piekarniku lub na grillu.

7. Złóż różowego burgera

Ułóż sałatkę z kopru włoskiego, czerwoną cebulę, rzodkiewkę i rukolę na bułkach. Polej ketchupem pomidorowym i dodatkowym majonezem estragonowym, z którym burger bez mięsa smakuje doskonale. Przykryj całość drugą połówką bułki. Twoje danie wegańskie na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi jest już gotowe!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
22.4 Gramy
Wartość energetyczna
321 Kilokalorie
Tłuszcze
16.9 Gramy
Białko
19.5 Gramy
Ten przepis powstał przy użyciu
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!