Ugotuj kaszę quinoa zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (przez około 12 minut), aż zmięknie. Następnie odcedź i pozostaw aż do ostygnięcia. Możesz ją również przełożyć do naczynia i od czasu do czasu przemieszać żeby przyśpieszyć ten proces.
Składniki
Wiosenna sałatka z warzywnymi klopsikami
Mieszanka chrupiących, soczystych warzyw z lekko pikantnymi rzodkiewkami, czerwoną cebulą i rukolą, a oprócz tego, jako sycący dodatek, klopsiki i zdrowe super food - kasza quinoa: oto wiosenna sałatka z Klopsikami Warzywnymi od Garden Gourmet. Przyrządzisz ją w zaledwie 20 minut. To świetny pomysł na rodzinny i lekki obiad na wiosnę. Przepis możesz wykorzystać również na lunch do pracy. Sok z cytryny oraz pomarańcze sprawią, że sałatka będzie naprawdę orzeźwiająca. Gotowe danie możesz przybrać koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami - mięta również będzie świetnie tutaj pasować.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraka pokrój w kostkę, a rzodkiewki w plasterki. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju, aż staną się półprzezroczyste. Dodaj kostki buraka i krótko podsmaż, a następnie zdejmij z ognia, żeby trochę ostygły.
Wymieszaj buraka, cebulę i czosnek z kaszą quinoa. Pomarańczę obierz i pokrój miąższ na kawałki.
Połącz delikatnie mieszankę kaszy quinoa i buraków z rukolą, pomarańczą i rzodkiewką. Dopraw oliwą z oliwek, skórką z cytryny, sokiem oraz solą i pieprzem - wedle uznania.
Usmaż Klopsiki Warzywne od Garden Gourmet zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Nałóż sałatkę do misek, następnie rozdziel i ułóż Klopsiki Warzywne oraz udekoruj całość koperkiem.