Na patelnię wlej oliwę i na małym ogniu usmaż cebulę, aż stanie się chrupiąca i brązowa (około 5-10 minut). Następnie zdejmij ją z patelni i odłóż na bok do ostygnięcia.
Składniki
Wegetariańskie curry z Filecikami Roślinnymi Garden Gourmet
Masz ochotę na niebanalne danie inspirowane kuchnią azjatycką? Odkryj nasze curry wegetariańskie z Filecikami Roślinnymi Garden Gourmet. Ta pełna smaku i aromatu propozycja ze szpinakiem, ciecierzycą i pomidorkami na pewno zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich znajomych. Wypróbuj nasz przepis i zakochaj się w kuchni roślinnej!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W międzyczasie pokrój batata. Do wrzącej wody wrzuć kawałki batata i gotuj je przez 5 minut. Po tym czasie odcedź i odstaw na bok.
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w wodzie z dodatkiem kardamonu i kurkumy, które dodadzą daniu niesamowitego aromatu.
Delikatnie podgrzej pastę curry na patelni, a następnie dodaj imbir i czosnek. Dorzuć pokrojonego w kawałki batata i ciecierzycę, i mieszaj tak, by pasta curry obtoczyła warzywa. Po chwili dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez około 10 minut, aż sok z nich lekko się zredukuje.
Dodaj kawałki Filecików Roślinnych. Po 5-6 minutach, kiedy będą lekko podgotowane, dorzuć szpinak i gotuj pod przykryciem przez kolejne 1-2 minuty.
Danie podaj z ryżem i na koniec posyp je
z wierzchu chrupiącą cebulą, świeżą kolendrą i prażonymi orzechami nerkowca.
Culinary tip
Zagotuj wodę w czajniku lub garnku. Całe pomidory natnij delikatnie na krzyż przez całą długość, a następnie umieść w misce. Kiedy woda się zagotuje odczekaj chwilę i zalej pomidory. Po niecałej minucie wyjmij ostrożnie pomidory z wody, odczekaj aż ostygną i oderwij ręcznie skórkę.