Przygotuj ryż jaśminowy (ewentualnie inny wybrany) ulubioną metodą lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Składniki
Kurczak roślinny w sosie teriyaki
Nazwa sosu teriyaki pochodzi od japońskiego czasownika "teru" - sos lśni na potrawie za sprawą miodu lub cukru, którego sporą ilość można w nim znaleźć. Trudno nie lubić sosu teriyaki! Dziś proponujemy Wam roślinną alternatywę dla mięsa - "Kurczaka" Teriyaki z porcją chrupiących, krótko obsmażanych warzyw z tym właśnie sosem. Przygotowanie "Kurczaka" Teriyaki zajmie Wam tylko 30 minut. Gwarantujemy, że smak tego dania zmyli wszystkich - nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców. Smacznego!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę pokrój w piórka, następnie pokrój paprykę w kostkę, a groszek na połowę. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim przygotowaną cebulę. Kiedy stanie się złocista, dodaj Fileciki Roślinne Garden Gourmet oraz paprykę i smaż 3 min. Dodaj groszek i smaż kolejne 3 min.
W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu, aż otrzymasz w miarę jednolitą konsystencję. Taką miksturę wlej na patelnie z Filecikami Roślinnymi i warzywami i dokładnie wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje, dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania.
Ugotowany i lekko przestudzony ryż wyłóż na talerze i polej go sosem z warzywami i Filecikami Roślinnymi. Na koniec posyp ziołami oraz sezamem.