"Kurczak" teriyaki

Kurczak roślinny w sosie teriyaki

porcja 2 porcje
Czas trwania 40 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

1 opakowanie Garden Gourmet FILECIKI ROŚLINNE
100 g groszku cukrowego
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
1 sztuka cebuli białej
trochę oleju do smażenia lub oliwy z oliwek
trochę soli i pieprzu do smaku
1/3 szklanki sosu sojowego
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki czosnku mielonego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Trochę ziaren sezamu
Kilka liści świeżej kolendry
1 sztuka cebuli dymki
1 szklanka ryżu jaśminowego
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Kurczak roślinny w sosie teriyaki

Nazwa sosu teriyaki pochodzi od japońskiego czasownika "teru" - sos lśni na potrawie za sprawą miodu lub cukru, którego sporą ilość można w nim znaleźć. Trudno nie lubić sosu teriyaki! Dziś proponujemy Wam roślinną alternatywę dla mięsa - "Kurczaka" Teriyaki z porcją chrupiących, krótko obsmażanych warzyw z tym właśnie sosem. Przygotowanie "Kurczaka" Teriyaki zajmie Wam tylko 30 minut. Gwarantujemy, że smak tego dania zmyli wszystkich - nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców. Smacznego!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Ugotuj ryż

Przygotuj ryż jaśminowy (ewentualnie inny wybrany) ulubioną metodą lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Usmaż warzywa i Fileciki Roślinne

Cebulę pokrój w piórka, następnie pokrój paprykę w kostkę, a groszek na połowę. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim przygotowaną cebulę. Kiedy stanie się złocista, dodaj Fileciki Roślinne Garden Gourmet oraz paprykę i smaż 3 min. Dodaj groszek i smaż kolejne 3 min.

3. Przygotuj sos

W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu, aż otrzymasz w miarę jednolitą konsystencję. Taką miksturę wlej na patelnie z Filecikami Roślinnymi i warzywami i dokładnie wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje, dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania.

4. Ułóż na talerzach, dopraw i gotowe. Smacznego!

Ugotowany i lekko przestudzony ryż wyłóż na talerze i polej go sosem z warzywami i Filecikami Roślinnymi. Na koniec posyp ziołami oraz sezamem.

Recipe created by
Robert Harna
chef_cooking

Culinary tip

Możesz użyć również miodu
Zamiast 2 łyżek brązowego cukru użyj tej samej miary miodu.
WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
109.3 Gramy
Wartość energetyczna
755.1 Kilokalorie
Tłuszcze
19.3 Gramy
Białko
32.4 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!