Dokładnie umyj kapustę, a następnie osusz ją za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Posiekaj warzywo na drobne kawałki. Zalej wodą, lekko posól i gotuj do miękkości na niewielkim ogniu.
Składniki
Bigos świąteczny z grzybami i Filecikami Roślinnymi Garden Gourmet
W święta Bożego Narodzenia na Twoim stole nie może zabraknąć bigosu. Przygotuj tradycyjną polską potrawę, wykorzystując przepis wegetariański i stwórz doskonałą w smaku wariację tego dania. Skosztuj, jak smakują Fileciki Roślinne od Garden Gourmet, połączone z kapustą oraz idealnie dobranymi warzywami. Doskonały pomysł na wege święta!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i osusz z nadmiaru wody. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek posiekaj w cienkie plasterki. Marchewkę przekrój na krótkie słupki o niewielkiej grubości.
Suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Zagotuj wodę i zalej grzyby wrzątkiem. Następnie odstaw je co najmniej na kilka minut, aby zmiękły.
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz. Wrzuć do niego cebulę oraz marchewkę. Smaż tak długo, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Następnie dodaj czosnek i poczekaj, aż złapie złoty kolor. Kolejno do garnka wrzuć posiekaną świeżą kapustę i całość zalej wodą tak, aby ją przykryła.
Do garnka z bigosem dodaj ziele angielskie i listek laurowy oraz 2 łyżki bulionu WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie gotuj przez około 20 minut, aż kapusta zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu, aby Twoje danie wegetariańskie się nie przypaliło.
Po tym czasie dodaj kiszoną kapustę, suszone grzyby z wodą, w której się moczyły, śliwki oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Całość wymieszaj i dodaj odrobinę wody, jeśli jest to konieczne. Gotuj bigos na średniej mocy przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością wybranego tłuszczu wyłóż Fileciki Roślinne. Smaż je przez 5-7 minut zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, od czasu do czasu obracając. Alternatywnie możesz także przygotować je w piekarniku w 180 stopniach.
Gotowe Fileciki Roślinne Garden Gourmet dodaj do bigosu. Do garnka wlej koncentrat pomidorowy i wymieszaj całość. Gotuj kolejne 20 minut, uważając, aby bigos się nie przypalił. Jeśli po tym czasie danie będzie zbyt gęste i suche, dolej odrobinę wody. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem.
Bigos na wegetariańskie święta gotowy! Smacznego!