Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Gotuj przez około 5 minut, jeśli są średniej wielkości. Ugotowane zalej zimną wodą i ostudź, a następnie obierz. Obrane jajka przekrój na pół, a następnie delikatnie oddziel żółtka od białek tak, aby ich nie uszkodzić. Odłóż na bok.
Składniki
Jajka faszerowane porem, pieczarkami i Wegańskim Kotletem Mielonym
Jajka to coś, bez czego święta wielkanocne nie mogłyby istnieć. Przygotuj je w nowoczesnej wersji z aromatycznym Wegańskim Kotletem Mielonym Garden Gourmet, delikatnym porem i wyrazistymi pieczarkami. Stwórz dodatek do kolacji lub doskonałą przekąskę dla całej rodziny, którą pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Wypróbuj to niesamowite połączenie smaków!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dokładnie umyj pieczarki i pora, a następnie dokładnie osusz je za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Pieczarki pokrój w plasterki o średniej grubości. Pora posiekaj w cienkie półtalarki.
Na patelni rozgrzej olej, a następnie zmniejsz ogień. Przełóż pieczarki oraz pora na patelnię i smaż, od czasu do czasu mieszając (w przeciwnym razie danie wegańskie może się przypalić). Kiedy pieczarki stracą na objętości, a por będzie lekko rumiany, dopraw całość solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Rozdrobnij Wegańskiego Kotleta Mielonego Garden Gourmet za pomocą widelca lub blendera. Następnie smaż go na rozgrzanej patelni i jednej łyżce oleju, aż stanie się lekko rumiany. Mieszaj, aby złapał kolor równomiernie. Po usmażeniu lekko przestudź.
Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i wyłóż na dwie warstwy papierowego ręcznika kuchennego. Przykryj dodatkową warstwą i lekko dociśnij, aby pozbyć się wilgoci. Suchą natkę posiekaj na kawałki o średniej wielkości - to właśnie dzięki niej przepis wegański nabierze świeżości.
Wymieszaj podsmażonego pora z pieczarkami oraz Wegańskim Kotletem Mielonym, a następnie dodaj do oddzielonych żółtek. Dodaj także musztardę oraz majonez. Całość zmiksuj na gładką masę - im gładsza, tym to danie na wegańskie święta będzie lepiej smakować. Na końcu wsyp posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw farsz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Białka jaj faszeruj przygotowaną masą przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Udekoruj kiełkami według uznania. Podawaj na talerzyku lub specjalnej formie w towarzystwie pieczywa. Przepyszne danie, dzięki któremu Twoja wegańska Wielkanoc będzie wyjątkowo smaczna, jest już gotowe!