Jajka faszerowane porem, pieczarkami i Wegańskim Kotletem Mielonym

Jajka faszerowane porem, pieczarkami i Wegańskim Kotletem Mielonym

porcja 4 porcje
Czas trwania 32 MIN
Poziom trudności Łatwy

Składniki

12 jajek
1/2 opakowania Garden Gourmet Wegański Kotlet Mielony
kawałek pora (ok. 15 cm)
1 łyżeczka musztardy
200 g pieczarek
1-2 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Kiełki do podania
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Jajka faszerowane porem, pieczarkami i Wegańskim Kotletem Mielonym

Jajka to coś, bez czego święta wielkanocne nie mogłyby istnieć. Przygotuj je w nowoczesnej wersji z aromatycznym Wegańskim Kotletem Mielonym Garden Gourmet, delikatnym porem i wyrazistymi pieczarkami. Stwórz dodatek do kolacji lub doskonałą przekąskę dla całej rodziny, którą pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Wypróbuj to niesamowite połączenie smaków!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. PRZYGOTUJ JAJKA

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Gotuj przez około 5 minut, jeśli są średniej wielkości. Ugotowane zalej zimną wodą i ostudź, a następnie obierz. Obrane jajka przekrój na pół, a następnie delikatnie oddziel żółtka od białek tak, aby ich nie uszkodzić. Odłóż na bok.

2. PRZYGOTUJ PIECZARKI I PORA

Dokładnie umyj pieczarki i pora, a następnie dokładnie osusz je za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Pieczarki pokrój w plasterki o średniej grubości. Pora posiekaj w cienkie półtalarki.

3. USMAŻ PIECZARKI I PORA

Na patelni rozgrzej olej, a następnie zmniejsz ogień. Przełóż pieczarki oraz pora na patelnię i smaż, od czasu do czasu mieszając (w przeciwnym razie danie wegańskie może się przypalić). Kiedy pieczarki stracą na objętości, a por będzie lekko rumiany, dopraw całość solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

4. USMAŻ WEGAŃSKIEGO KOTLETA MIELONEGO OD GARDEN GOURMET

Rozdrobnij Wegańskiego Kotleta Mielonego Garden Gourmet za pomocą widelca lub blendera. Następnie smaż go na rozgrzanej patelni i jednej łyżce oleju, aż stanie się lekko rumiany. Mieszaj, aby złapał kolor równomiernie. Po usmażeniu lekko przestudź.

5. PRZYGOTUJ NATKĘ PIETRUSZKI

Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i wyłóż na dwie warstwy papierowego ręcznika kuchennego. Przykryj dodatkową warstwą i lekko dociśnij, aby pozbyć się wilgoci. Suchą natkę posiekaj na kawałki o średniej wielkości - to właśnie dzięki niej przepis wegański nabierze świeżości.

6. ZRÓB FARSZ

Wymieszaj podsmażonego pora z pieczarkami oraz Wegańskim Kotletem Mielonym, a następnie dodaj do oddzielonych żółtek. Dodaj także musztardę oraz majonez. Całość zmiksuj na gładką masę - im gładsza, tym to danie na wegańskie święta będzie lepiej smakować. Na końcu wsyp posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw farsz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

7. UDEKORUJ JAJKA FARSZEM

Białka jaj faszeruj przygotowaną masą przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Udekoruj kiełkami według uznania. Podawaj na talerzyku lub specjalnej formie w towarzystwie pieczywa. Przepyszne danie, dzięki któremu Twoja wegańska Wielkanoc będzie wyjątkowo smaczna, jest już gotowe!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
5.6 Gramy
Wartość energetyczna
322.1 Kilokalorie
Tłuszcze
22.1 Gramy
Białko
23.8 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!