Dokładnie umyj liście szpinaku. Zagotuj wodę i wrzątkiem zalej liście, aby je sparzyć. Alternatywnie możesz także udusić szpinak na patelni.
Składniki
Wielkanocna rolada ze szpinakiem i Wegańskim Kotletem Mielonym
Podczas świąt Wielkiej Nocy na Twoim stole nie może zabraknąć kolorowych potraw! Zrób przepyszną roladę ze świeżego szpinaku i poczuj, jak fantastycznie smakuje z dodatkiem Wegańskiego Kotleta Mielonego od Garden Gourmet. To idealna propozycja na wegańskie święta, którą pokochają zarówno osoby jedzące roślinnie, jak i mięsożercy. Koniecznie wypróbuj z całą rodziną!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sparzony szpinak przełóż do blendera. Oddziel białka czterech jajek od żółtek. Dodaj żółtka do szpinaku, a białka odłóż na bok. Do blendera wsyp także sól oraz wlej mleko. Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę, dbając o to, aby nie pojawiły się żadne grudki. Dzięki temu ten wegetariański przepis wyjdzie idealnie.
Odłożone wcześniej białka przełóż do odpowiedniego pojemnika i ubij na sztywną pianę. Do piany dodaj masę szpinakową i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i ponownie delikatnie wymieszaj. Rób to powolnymi ruchami, ponieważ w przeciwnym razie piana może opaść.
Rozgrzej piekarnik do 180*C. Przełóż masę na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź (wciąż pamiętaj, aby robić to delikatnie, ponieważ piana może opaść). Wstaw do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Po upieczeniu roladę przełóż na ścierkę i zwiń delikatnie w rulon. W ten sposób pozostaw do wystygnięcia.
Pozostałe cztery jajka ugotuj na twardo. Po ugotowaniu wystudź i obierz, a następnie posiekaj drobno. Możesz także przecisnąć je przez maszynkę lub zmiksować w malakserze. Dzięki temu farsz będzie bardziej delikatny, a wegetariańska Wielkanoc jeszcze bardziej wyjątkowa!
Obierz cebulę, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie pokrój w drobną kostkę. W międzyczasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i usmaż cebulę do złotego koloru.
Wegańskiego Kotleta Mielonego Garden Gourmet rozdrobnij w mikserze lub przy pomocy widelca. Następnie dodaj go na patelnię z podsmażoną cebulę i przytrzymaj na ogniu tak długo, aż się zarumieni. Gotową cebulę i roślinny kotlet mielony odstaw do ostygnięcia.
Odwiń roladę ze ścierki i delikatnie przełóż farszem, a następnie ponownie zwiń. Podawaj pokrojoną na kawałki. Danie wegańskie na Wielkanoc gotowe!