Faszerowana Dynia

Faszerowana dynia piżmowa z Garden Gourmet Wegański Kotlet Mielony

porcja 4 porcje
Czas trwania 1 H.
Poziom trudności Średni

Składniki

1 opakowanie Garden Gourmet Wegański Kotlet Mielony
200 g ryżu lub 150 g kaszy quinoa
2 średnie dynie piżmowe
1 jabłko
100 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
35 g suszonej żurawiny
1 łyżka miodu
1 gałązka szałwi
1 gałązka rozmarynu
Trochę oliwy z oliwek
50 g orzechów włoskich
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Faszerowana dynia piżmowa z Garden Gourmet Wegański Kotlet Mielony

Wykorzystaj sezon na dynie i odkryj jakie pyszności możesz z nich przyrządzić. Nasz przepis na pyszną dynię faszerowaną ryżem i Garden Gourmet Wegański Kotlet Mielony, to idealne wegańskie danie główne na jesienny obiad dla rodziny i znajomych! Słodycz dyni połączona z aromatycznymi przyprawami, wegański kotlet mielony i przełamany nutą żurawiny sprawi, że nie tylko fani jesiennych smaków zakochają się w tym daniu. Brzmi pysznie? Jesteśmy przekonani, że niejedna osoba poprosi o dokładkę, a potem przepis!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Rozgrzej piekarnik i przygotuj swoją dynię

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub delikatnie naoliwić. Przekrój dynie wzdłuż na pół i usuń pestki. Pokrojone boki natrzyj ulubioną oliwą z oliwek, lekko posyp solą i pieprzem i połóż przekrojoną stroną na blasze do pieczenia.

2. Upiecz dynie

Dynie piecz przez około 30 minut, a następnie obróć je na drugą stronę i piecz przez następne 10 minut, aż będą zarumienione i zmiękną (powinieneś/powinnaś być w stanie łatwo je przebić widelcem).

3. Przygotuj ryż lub kaszę i dodatki do farszu

Posiekaj grubo orzechy i suszoną żurawinę, a jabłko pokrój na małe kawałki. W międzyczasie ugotuj ryż lub kaszę quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. Posiekaj drobno zioła zostawiając odrobinę do dekoracji.

4. Rozdrobnij i usmaż Wegańskiego Kotelta Mielonego oraz połącz z resztą składników

Przygotuj dużą patelnię, rozdrobnij i usmaż Garden Gourmet Wegańskiego Kotleta Mielonego na oliwie z oliwek. Dodaj zioła, kawałki jabłka, orzechy i żurawinę i wszystko równomiernie podsmaż.

5. Przygotuj farsz i napełnij nim dynie

Wyjmij dynie z piekarnika. Pozwól im trochę ostygnąć, a następnie wydłub łyżką trochę miąższu, aby dodać go do przygotowanego wcześniej ryżu lub kaszy. Dynię wymieszaj na patelni z ryżem/kaszą i mielonym, a następnie napełnij dynie farszem i podgrzej w piekarniku przed podaniem.

6. Przygotuj żurawinę, udekoruj i gotowe. Smacznego!

W międzyczasie ugotuj świeżą żurawinę w wodzie z miodem, aż owoce żurawiny popękają. Udekoruj dynie żurawiną, liśćmi szałwii i rozmarynem.

chef_cooking

Culinary tip

Zadbaj o dodatki
Jeżeli chcesz urozmaicić to danie, polecamy podać je z sałatką z rukoli z prażonymi burakami, serem feta, dressingiem z czerwonego wina i prażonymi pestkami dyni.
WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
81.4 Gramy
Wartość energetyczna
491 Kilokalorie
Tłuszcze
11.9 Gramy
Białko
17.5 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!