Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub delikatnie naoliwić. Przekrój dynie wzdłuż na pół i usuń pestki. Pokrojone boki natrzyj ulubioną oliwą z oliwek, lekko posyp solą i pieprzem i połóż przekrojoną stroną na blasze do pieczenia.
Składniki
Faszerowana dynia piżmowa z Garden Gourmet Wegański Kotlet Mielony
Wykorzystaj sezon na dynie i odkryj jakie pyszności możesz z nich przyrządzić. Nasz przepis na pyszną dynię faszerowaną ryżem i Garden Gourmet Wegański Kotlet Mielony, to idealne wegańskie danie główne na jesienny obiad dla rodziny i znajomych! Słodycz dyni połączona z aromatycznymi przyprawami, wegański kotlet mielony i przełamany nutą żurawiny sprawi, że nie tylko fani jesiennych smaków zakochają się w tym daniu. Brzmi pysznie? Jesteśmy przekonani, że niejedna osoba poprosi o dokładkę, a potem przepis!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dynie piecz przez około 30 minut, a następnie obróć je na drugą stronę i piecz przez następne 10 minut, aż będą zarumienione i zmiękną (powinieneś/powinnaś być w stanie łatwo je przebić widelcem).
Posiekaj grubo orzechy i suszoną żurawinę, a jabłko pokrój na małe kawałki. W międzyczasie ugotuj ryż lub kaszę quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedź. Posiekaj drobno zioła zostawiając odrobinę do dekoracji.
Przygotuj dużą patelnię, rozdrobnij i usmaż Garden Gourmet Wegańskiego Kotleta Mielonego na oliwie z oliwek. Dodaj zioła, kawałki jabłka, orzechy i żurawinę i wszystko równomiernie podsmaż.
Wyjmij dynie z piekarnika. Pozwól im trochę ostygnąć, a następnie wydłub łyżką trochę miąższu, aby dodać go do przygotowanego wcześniej ryżu lub kaszy. Dynię wymieszaj na patelni z ryżem/kaszą i mielonym, a następnie napełnij dynie farszem i podgrzej w piekarniku przed podaniem.
W międzyczasie ugotuj świeżą żurawinę w wodzie z miodem, aż owoce żurawiny popękają. Udekoruj dynie żurawiną, liśćmi szałwii i rozmarynem.