Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do miski dodaj odsączoną ciecierzycę, łyżkę oliwy z oliwek oraz przyprawy do smaku. Dobrze wymieszaj i rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia. Piecz przez 10 minut.
Składniki
Wegański sznycel z jarmużową sałatką
Wegański sznycel z jarmużową sałatką to zachwycający i aromatyczny przepis, który łączy chrupiący i pikantny wegański sznycel z orzeźwiającą i żywą jesienną sałatką. Wegański sznycel stanowi dobre źródło białka roślinnego, podczas gdy jesienna sałatka oferuje różnorodne witaminy, minerały i błonnik ze świeżych owoców i warzyw.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W międzyczasie pokrój słodkie ziemniaki w kostkę. Wyjmij blachę z piekarnika po 10 minutach i dodaj słodkie ziemniaki. Skrop je pozostałą łyżką oliwy z oliwek. Piecz przez kolejne 10 minut.
Podczas gdy bataty się pieką, posiekaj jarmuż na kawałki, odrzucając łodygi. Po 10 minutach ponownie wyjmij blachę z piekarnika, obróć kostki słodkich ziemniaków i dodaj jarmuż. Włóż blachę z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Włóż sznycel na blachę i piecz przez dodatkowe 10 minut.
Podaj sałatkę oraz bataty z przyprawioną ciecierzycą. Dodaj plasterki awokado i ułóż na wierzchu pokrojonego w paski roślinnego sznycla. Dla smaku możesz udekorować danie wegńskim majonezem.