Odetnij różyczki od łodygi brokułu. Obierz łodygę brokułu i pokrój ją na cienkie paski. W ten sposób powstanie "spaghetti". Ugotuj różyczki brokułu do chrupkości we wrzącej wodzie z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzuć także na chwilę "spaghetti", a następnie przepłucz je zimną wodą.
Składniki
Sałatka no waste z Klopsikami Warzywnymi
Ciesz się wspaniałą wegetariańską sałatką, wykorzystując resztki z lodówki i Klopsiki Warzywne Garden Gourmet! To niezwykłe danie, które doskonale sprawdzi się jako obiad, kolacja lub szybka przekąska w pracy. Koniecznie go spróbuj!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Odetnij ok. 50 g liści z marchewki. Opłucz pod zimną wodą i osusz. Zmiel liście w robocie kuchennym lub blenderze ręcznym z ok. 200 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 2 łyżkami orzechów włoskich lub piniowych, 2 łyżkami sera roślinnego (wegańskiego) i 1 ząbkiem czosnku. Dopraw solą i pieprzem oraz skórką z cytryny. To danie wegetariańskie będzie jeszcze lepsze, jeśli odłożysz pesto na kilka minut do lodówki, dzięki czemu smaki się przenikną.
Przekrój dynię na pół, wyjmij pestki i gotuj je przez 20 minut. Gdy pestki będą gotowe, wypłyną na powierzchnię. Odcedź i osusz je na papierze kuchennym. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Posyp przyprawami, np. kolendrą, kurkumą, pieprzem cayenne i solą. Piecz je przez około 15 minut w piekarniku w temperaturze 200ºC, aż staną się chrupiące. Pozostaw do ostygnięcia. Takie prażone pestki dyni doskonale nadają się nie tylko do sałatki, ale także jako przekąska.
Umyj (obieranie nie jest konieczne) i pokrój dynię w kostkę. Rozłóż ją na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek, solą i pieprzem, a następnie piecz przez około 20 minut, aż będą miękkie. Nie żałuj przypraw - dzięki nim ten przepis wegetariański będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Smaż Klopsiki Warzywne Garden Gourmet przez kilka minut na oleju, aż zbrązowieją (zgodnie z instrukcjami na opakowaniu). Alternatywnie możesz także przygotować je w piekarniku.
Rozłóż roszponkę na talerzach, na wierzchu ułóż kostki dyni, kawałki jabłka, różyczki brokułu i "spaghetti" oraz Klopsiki Warzywne. Skrop sałatkę oliwą z oliwek, octem balsamicznym, sokiem z cytryny i pesto z pieczonej marchewki. Alternatywnie możesz także wykorzystać pesto do posmarowania podpieczonej kromki chleba. Posyp sałatkę prażonymi pestkami dyni. Twoje danie wegetariańskie na obiad lub kolację jest gotowe. Smacznego!