Roasted Cauliflower with Falafel (hands)

Pieczony kalafior z harissą i klopsikami warzywnymi

porcja 4 porcje
Czas trwania 43 MIN
Poziom trudności Średni

Składniki

2 opakowania klopsików wegetariańskich Garden Gourmet
1 duży kalafior w całości
100 g pestek granatu lub 1/2 świeżego granatu
2-3 łyżki gotowej harissy
2 łyżki (wegańskiego) jogurtu + dodatkowe do sosu
25 g prażonych orzechów laskowych
25 g orzechów pistacjowych
1 łyżka prażonego sezamu
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion anyżu
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
zielenina buraczana (do dekoracji)
kolendra (do dekoracji)
KOPIUJ SKŁADNIKI
Ingredients copied to clipboard!

Pieczony kalafior z harissą i klopsikami warzywnymi

Zachwyć swoich przyjaciół i rodzinę podczas Świąt Bożego Narodzenia tym pysznym, przyciągającym wzrok pieczonym kalafiorem z Klopsikami Warzywnymi Garden Gourmet i dukkah. To idealne danie wegetariańskie na obiad, które zjecie podczas wspólnego spotkania. Idealnie wpasuje się w świąteczną atmosferę. Sprawi, że będziecie najedzeni i zadowoleni. Koniecznie spróbuj!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Zagotuj wodę do ugotowania kalafiora

Nalej wodę na patelnię do 1/3 objętości, dodaj odrobinę wody i doprowadź do wrzenia. Dokładnie umyj kalafiora. Następnie usuń z niego liście.

2. Ugotuj kalafiora i zrób sos

Ostrożnie opuść cały kalafior (łodygą do dołu) do gorącej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 8 minut. Uważaj, aby go nie rozgotować. Po tym czasie ostrożnie wyjmij kalafiora z patelni łyżką cedzakową, odsącz go z wody i pozwól mu ostygnąć. Zadbaj o to, aby się nie rozleciał. W międzyczasie wymieszaj harissę z jogurtem.

3. Posmaruj kalafiora sosem i rozgrzej piekarnik

Obficie natrzyj kalafior mieszanką harissy i jogurtu, a następnie umieść go w naczyniu do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Użyj trybu góra-dół.

4. Przygotuj dukkah

Rozdrobnij nasiona sezamu, kolendry, anyżu i kopru włoskiego za pomocą moździerza i tłuczka, a następnie wymieszaj je z suszonym oregano. Lekko zmiażdż orzechy płaską stroną noża i grubo posiekaj. Upraż je na średnim ogniu na suchej patelni i pozostaw do ostygnięcia. Następnie zmiel uprażone orzechy w moździerzu i wymieszaj z resztą. Możesz dodać także odrobinę soli do dukkah według własnego gustu. Dzięki temu ten przepis wegetariański będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

5. Upiecz kalafiora

Umieść kalafiora w piekarniku i piecz na złoty kolor przez 10-15 minut. Sprawdź po 10 minutach i w razie potrzeby zwiększ temperaturę. Kalafior powinien być upieczony, ale nie przypalony (w przeciwnym razie harissa będzie gorzka). Przekłuj kalafiora nożem, aby sprawdzić, czy jest gotowy.

6. Przygotuj Klopsiki Warzywne Garden Gourmet

Usmaż Klopsiki Warzywne Garden Gourmet na patelni zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Alternatywnie możesz także przygotować je w piekarniku.

7. Podawaj, udekoruj i wesołych świąt!

Rozłóż sałatę na półmisku i ułóż na niej kalafiora. Wokół rozłóż Klopsiki Warzywne. Całość udekoruj pestkami granatu i posyp dukkah, zieleniną buraka oraz kolendrą. Przepyszne danie wegetariańskie jest gotowe - smacznego!

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Per Serving

Węglowodany
32 Gramy
Wartość energetyczna
431.6 Kilokalorie
Tłuszcze
24.1 Gramy
Białko
25.5 Gramy
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!