Nalej wodę na patelnię do 1/3 objętości, dodaj odrobinę wody i doprowadź do wrzenia. Dokładnie umyj kalafiora. Następnie usuń z niego liście.
Składniki
Pieczony kalafior z harissą i klopsikami warzywnymi
Zachwyć swoich przyjaciół i rodzinę podczas Świąt Bożego Narodzenia tym pysznym, przyciągającym wzrok pieczonym kalafiorem z Klopsikami Warzywnymi Garden Gourmet i dukkah. To idealne danie wegetariańskie na obiad, które zjecie podczas wspólnego spotkania. Idealnie wpasuje się w świąteczną atmosferę. Sprawi, że będziecie najedzeni i zadowoleni. Koniecznie spróbuj!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ostrożnie opuść cały kalafior (łodygą do dołu) do gorącej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 8 minut. Uważaj, aby go nie rozgotować. Po tym czasie ostrożnie wyjmij kalafiora z patelni łyżką cedzakową, odsącz go z wody i pozwól mu ostygnąć. Zadbaj o to, aby się nie rozleciał. W międzyczasie wymieszaj harissę z jogurtem.
Obficie natrzyj kalafior mieszanką harissy i jogurtu, a następnie umieść go w naczyniu do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Użyj trybu góra-dół.
Rozdrobnij nasiona sezamu, kolendry, anyżu i kopru włoskiego za pomocą moździerza i tłuczka, a następnie wymieszaj je z suszonym oregano. Lekko zmiażdż orzechy płaską stroną noża i grubo posiekaj. Upraż je na średnim ogniu na suchej patelni i pozostaw do ostygnięcia. Następnie zmiel uprażone orzechy w moździerzu i wymieszaj z resztą. Możesz dodać także odrobinę soli do dukkah według własnego gustu. Dzięki temu ten przepis wegetariański będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
Umieść kalafiora w piekarniku i piecz na złoty kolor przez 10-15 minut. Sprawdź po 10 minutach i w razie potrzeby zwiększ temperaturę. Kalafior powinien być upieczony, ale nie przypalony (w przeciwnym razie harissa będzie gorzka). Przekłuj kalafiora nożem, aby sprawdzić, czy jest gotowy.
Usmaż Klopsiki Warzywne Garden Gourmet na patelni zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Alternatywnie możesz także przygotować je w piekarniku.
Rozłóż sałatę na półmisku i ułóż na niej kalafiora. Wokół rozłóż Klopsiki Warzywne. Całość udekoruj pestkami granatu i posyp dukkah, zieleniną buraka oraz kolendrą. Przepyszne danie wegetariańskie jest gotowe - smacznego!