Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż plastry ciasta na dużym kawałku papieru do pieczenia i pozwól im się rozmrozić, oddzielając je od siebie.
Składniki
Meksykańskie Empanady w Marynacie
Zainspiruj się wyrazistymi smakami meksykańskiej kuchni! Spróbuj tych pysznych wegańskich empanadas z nadzieniem z roślinnymi filecikami Garden Gourmet oraz meksykańską przyprawą – naprawdę smacznych! Połączenie aromatycznych przypraw, delikatnych kawałków filecików roślinnych i chrupiącego ciasta tworzy nieodpartą kompozycję smaków i zapachów. Idealne jako szybka przekąska, przystawka na przyjęcie lub pełnowartościowy posiłek, który zachwyci wszystkich przy stole. Te empanadas nie tylko wspaniale smakują, ale też są łatwe do przygotowania!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pokrój kawałki roślinnych filecików na mniejsze części. Obierz i pokrój cebulę oraz paprykę na drobne kawałki. Podsmaż je na oliwie przez kilka minut, aż staną się miękkie i półprzezroczyste. Dopraw solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodaj kukurydzę i kawałki filetów, a następnie smaż jeszcze minutę. Zdejmij mieszankę z patelni i odstaw do ostygnięcia.
Wytnij plastry ciasta za pomocą foremki do ciasta. Rozłóż farsz na środku każdego kawałka ciasta. Zwilż brzegi ciasta wodą.
Złóż ciasto nad farszem i zaciśnij brzegi, składając kawałki ciasta do środka kciukiem i palcem wskazującym. Możesz również docisnąć brzegi widelcem, aby je zamknąć.
Posmaruj meksykańskie pierożki roztrzepanym jajkiem (dla uzyskania połysku) lub odrobiną (roślinnego) mleka. Piecz empanadas przez około 20 minut, aż nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru.