Rozgrzej piekarnik do 200℃, używając trybu góra-dół. Alternatywnie możesz także ustawić piekarnik na 180℃, włączając termoobieg.
Składniki
Filet Wegański a'la Rybny z sałatką warzywną
Ciesz się wyśmienitym Filetem Wegańskim a'la Rybnym Garden Gourmet, który w połączeniu ze świeżymi warzywami, tworzy pyszny posiłek. Przygotuj go na obiad, kolację lub jako danie dla gości. Daj się zaskoczyć niecodziennym połączeniem, które pokochają wszyscy smakosze.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obierz i drobno posiekaj czosnek. Alternatywnie możesz także przecisnąć go przez praskę. Umyj zioła pod bieżącą wodą, a następie odsącz je z nadmiaru wody za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Posiekaj zioła tak drobno, jak to możliwe. Umyj cytrynę i zetrzyj 1/4 skórki z cytryny na tarce na jak najmniejszych oczkach.
Wymieszaj czosnek, zioła i skórkę z cytryny z masłem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie ponownie dokładnie wymieszaj. Nałóż masło na kawałek folii kuchennej, zwiń w rulon i włóż do lodówki, aby zesztywniało. Dzięki temu również smaki się przenikną, co sprawi, że to danie wegańskie będzie wyjątkowo aromatyczne.
Umyj i pokrój ziemniaki na kawałki. Polej je z oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby tłuszcz i przyprawy obtoczyły bulwy. Następnie rozłóż na blasze do pieczenia. Piecz ziemniaki w piekarniku przez około 20 minut, aż będą miękkie i złociste. Od czasu do czasu zamieszaj, dzięki czemu upieką się równomiernie ze wszystkich stron.
Pokrój brokuły na różyczki. Wykorzystaj także łodygi, obierając je i krojąc na kawałki. Gotuj brokuły z groszkiem we wrzącej osolonej wodzie. Rób to przez około 8 minut, aż będą chrupiące. Ostudź warzywa do letniej temperatury. Wymieszaj je z rukolą, z następnie skrop octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smaż Fileta Wegańskiego a'la Rybnego od Garden Gourmet zgodnie z instrukcją na opakowaniu, od czasu do czasu przewracając. Alternatywnie możesz także upiec go w piekarniku.
Usmażonego Fileta Wegańskiego a'la Rybnego wyłóż na talerz i podawaj z pieczonymi ziemniakami, sałatką warzywną oraz roztopionym plasterkiem masła ziołowego na wierzchu.
Przepis wegański gotowy - smacznego!