pole_soi_farmer_mobile

Zasiewanie zmian dla lepszego jutra

Wierzymy w moc roślin, które zapewniają niesamowity smak,
jednocześnie zmniejszając wpływ na naszą planetę.​

Już dziś nasza podróż do regeneratywnej przyszłości pomaga nam tworzyć lepsze jutro. Poprzez rolnictwo regeneratywne dążymy do tego, aby z czasem poprawa jakości gleby i bioróżnorodności był odczuwalne, a jedzenie – niezmiennie pyszne. Dokładamy wszelkich starań, aby więcej osób przyłączyło się do naszej misji, ponieważ spożywanie większej ilości żywności pochodzenia roślinnego dzisiaj oznacza lepszy świat jutro.​

Garden Gourmet – where taste feels good.

JAK JUŻ DZIŚ TWORZYMY LEPSZE JUTRO

Nasze zobowiązania

soy_icon

ROSNĄĆ POPRZEZ REGENERACJĘ

Wspieramy rolników w przejściu na rolnictwo regeneratywne. Do końca 2023 r. wsparcie to będzie odpowiadało za 50% ilości wykorzystywanego przez nas białka sojowego.

emisje_icon

NASZA MISJA W ZAKRESIE EMISJI

50% naszego białka sojowego pochodzi właśnie stąd - z Europy. Na każdym kroku dążymy do tego, aby nasz ślad węglowy był jak najmniejszy.

opakowania_icon

ZRÓWNOWAŻONE OPAKOWANIA

Aby zmniejszyć odpady, w ramach naszego najnowszego projektu redukujemy ilość materiałów opakowaniowych o 36% w porównaniu do dotychczasowych*.

*planowany koniec projektu na rynku polskim - I kwartał 2024r.

roslina_icon

MOC ROŚLIN

Wierzymy, że im więcej ludzi pokocha żywność pochodzenia roślinnego, tym świat będzie lepszy.

ROSNĄĆ POPRZEZ REGENERACJĘ

Wierzymy w regeneratywną przyszłość.​

Pracujemy nad rozwiązaniami wykraczającymi poza zrównoważony rozwój, uwzględniającymi formę upraw, która przynosi korzyści rolnikom, środowisku i społeczeństwu – znane jako rolnictwo regeneratywne.​

Regeneratywne praktyki rolnicze to podejście do rolnictwa, które z czasem może wspierać zdrowie gleby i poprawiać bioróżnorodność. I nie są to nowe metody – ludzie na całym świecie używali ich od tysięcy lat.​

​W 2022 roku rozpoczęliśmy współpracę z naszym dostawcą białka sojowego w Serbii w celu przejścia na rolnictwo regeneratywne. Dla przykładu, wspieramy stosowanie nawozów organicznych, które pomagają przywrócić naturalną równowagę gleby. Promujemy również bioróżnorodność, na przykład sadząc drzewa obok upraw – idealne miejsce dla dzikich zwierząt. Nasze marzenie? Ptaki, pszczoły, ludzie i rośliny – wszyscy żyjący w szczęśliwej harmonii!

Do końca 2023 roku nasze wsparcie dla rolników obejmujące uprawy białka sojowego metodami rolnictwa regeneratywnego będzie odpowiadało za jego 50% ilości – i zamierzamy co roku zwiększać ten odsetek!​

pole_soi_image
NASZA MISJA W ZAKRESIE EMISJI

Przeprowadziliśmy pełną analizę naszej działalności, aby znaleźć trzy najważniejsze obszary redukcji emisji dwutlenku węgla: składniki, operacje i opakowania.​

Wysokiej jakości składniki i praktyki rolnicze są kluczem do produkcji dobrego jedzenia. Dokładamy wszelkich starań, aby zmniejszyć nasz ślad węglowy od pola do stołu, dlatego białko sojowe, którego używamy, jest coraz częściej uprawiane w Europie. W praktyce, połowa naszego białka sojowego pochodzi już z Europy, a to dopiero początek.

Nie poprzestajemy na tym. Realizujemy działania również na rzecz zmniejszenia zużycia energii w naszych fabrykach.  Cieszymy się, że nasze europejskie fabryki produkujące produkty Garden Gourmet wykorzystują już w 100% odnawialną energię elektryczną. Nieźle, prawda?​

Kolejnym kluczowym elementem ograniczania naszych emisji jest zmniejszanie śladu węglowego, jaki generujemy poprzez opakowania – i właśnie to zrobimy!

emisje_image
ZRÓWNOWAŻONE OPAKOWANIA

Jest dla nas bardzo ważne, aby nasze opakowania zachowywały świeżość i smak produktu w każdym calu – a przy tym świetnie wyglądały. Chcieliśmy jednak pójść dalej, tworząc opakowania, które dodatkowo będą lżejsze i będą miały mniejszy wpływ na naszą planetę.​

W tym roku usuwamy z opakowania kartonowy rękaw, tworząc nowe, które nie tylko są zaprojektowane do  recyklingu, ale ma o 36% mniej materiału opakowaniowego niż dotychczasowe*.​

Równocześnie kontynuujemy naszą podróż w zakresie opakowań. Współpracując z zespołem partnerów-ekspertów, prowadzimy badania w zakresie projektu, który dumnie nazywamy „Opakowaniami przyszłości” – mając na celu uzyskanie zrównoważonego opakowania bez poświęcania jakości, bezpieczeństwa lub smaku.​

Jesteśmy bardzo podekscytowani naszą podróżą w zakresie opakowań i nie możemy się doczekać, aby wkrótce powiedzieć Ci więcej.

*planowany koniec projektu na rynku polskim - I kwartał 2024r.

SB_image
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!