Roślinne alternatywy dań wielkanocnych z produktami Garden Gourmet!
Zbliża się Wielkanoc, a z nią czas przygotowań kulinarnych. Jeżeli w tym roku chcesz postawić na dania w roślinnej odsłonie i ograniczenie mięsa, to poznaj nasze alternatywne propozycje klasycznych potraw. Sprawdź, jakie dania wielkanocne możesz przyrządzić na święta, wykorzystując roślinne produkty od Garden Gourmet.
Wielkanocny żurek z Klopsikami Roślinnymi
Pierwsze wegetariańskie danie na Wielkanoc, którego nie może zabraknąć na Twoim stole, to żurek. Jego wykonanie jest bardzo proste, a jednocześnie stanowi świetną, roślinną alternatywę dla tego dania w wersji z białą kiełbasą. Aby przygotować roślinny żurek dla sześciu osób, będziesz potrzebować 2 litry bulionu, 0,5 litra zakwasu (np. w formie gotowego żurku z butelki), 200 mililitrów gęstej śmietany, 1 łyżki majeranku oraz 2 opakowania Klopsików Roślinnych Garden Gourmet. Wykonanie tej potrawy na Wielkanoc, zacznij od zagotowania bulionu, dodania do niego zakwasu, a następnie doprawieniu całości śmietaną i majerankiem. Następnie podsmaż roślinne zamienniki mięsa, czyli Klopsiki Roślinne Garden Gourmet zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nalej żurek na talerze, dodaj do nich klopsiki i gotowe!
Wielkanocna sałatka z Filecikami Roślinnymi Garden Gourmet
Nawet najlepsze potrawy wielkanocne nie zastąpią dobrej sałatki! To obowiązkowy element na świątecznym stole. Jeśli chcesz, aby taka sałatka nie tylko dobrze wyglądała i smakowała, ale też była pożywna, koniecznie wykonaj ją z zastosowaniem Filecików Roślinnych Garden Gourmet. Zostały one stworzone na bazie białka sojowego i pszennego, dzięki czemu będą stanowić świetny dodatek jako źródło błonnika. Jak wykorzystać tą alternatywę mięsa? Będziesz potrzebować 1 główkę sałaty pekińskiej, 1 puszkę czerwonej fasoli, 1 puszkę kukurydzy, 2 papryki, 3 łyżki majonezu oraz 1 opakowanie Filecików Roślinnych Garden Gourmet. Najpierw przygotuj warzywa. Skrój sałatę i paprykę oraz odcedź kukurydzę i fasolę. Następnie smaż Fileciki Roślinne Garden Gourmet, które zastąpią Ci mięso w sałatce, przez 4-7 minut. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. W ten sposób powstanie pyszna, wiosenna sałatka, w której zasmakuje cała rodzina.
Wielkanocy obiad ze Sznyclem Roślinnym, ziemniakami i mizerią
Kolejna propozycja na Wielkanoc, w której możesz wykorzystać zamienniki mięsa od Garden Gourmet, to klasyczny obiad. Nie może go zabraknąć także w święta, kiedy tradycyjne potrawy wiodą prym. W tym daniu możesz wykorzystać produkt roślinny i wegański, czyli Sznycel Roślinny od Garden Gourmet. Do przygotowania dwóch porcji będziesz potrzebować jedną paczkę gotowego produktu od Garden Gourmet, 300 gramów ziemniaków, 2 świeże ogórki, 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kokosowego, olej, sól i koperek. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ogórki umyj, pokrój w pasterki i posól, a następnie odłóż na 10 minut. Po tym czasie dodaj do nich jogurt. Sznycle Roślinne Garden Gourmet smaż na oleju przez 7-9 minut, na średnim ogniu. Wszystkie gotowe składniki ułóż na talerzu, posyp koperkiem i rozkoszuj się tradycyjnym smakiem w nowej odsłonie.
Wiosenne szaszłyki z Nuggetsami Roślinnymi Garden Gourmet
A jeśli szukasz szybkiej, wielkanocnej przekąski, w której wykorzystasz roślinne zamienniki mięsa, to naszą propozycją są wiosenne szaszłyki. Będziesz potrzebować ulubionych warzyw (np. ogórka, pomidora, papryki) oraz 1 opakowania Nuggetsów Roślinnych Garden Gourmet. Zamienniki mięsa wystarczy podsmażyć na oleju przez 6-8 minut na średnim ogniu. Warzywa należy obrać oraz pokroić na niewielkie kawałki. Całość nabij na patyki do szaszłyków i gotowe! Twoje wielkanocne danie na świąteczny stół z pożywną porcją białka i błonnika z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.