Rozgrzej piekarnik do 200℃ (180℃ dla piekarników z termoobiegiem). Dokładnie umyj pieczarki, osusz, a następnie usuń ich nóżki. Umieść je na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku przez kilka minut. Alternatywnie możesz także usmażyć je na patelni, jednak koniecznie zrób to na niewielkim ogniu. W przeciwnym razie grzyby spalą się, zanim zrobią się miękkie. Następnie odstaw pieczarki do góry nogami do ostygnięcia. Kiedy już będą zimne, osusz je delikatnie ręcznikiem kuchennym.
Składniki
Nadziewane pieczarki portobello z Wegańskimi Filecikami
Te pieczarki portobello nadziewane Wegańskimi Filecikami Garden Gourmet i szpinakiem to idealna przystawka lub danie główne na świąteczny obiad! Doskonale sprawdza się jako przepis wegański zarówno na początkujących, jak i zaawansowanych kucharzy. Dzięki kuszącemu aromatowi i wyrazistemu smakowi przypadną do gustu każdemu niezależnie od wieku. Koniecznie spróbuj ich jak najszybciej!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obierz i drobno posiekaj czosnek. Podsmaż czosnek na oliwie, a następnie dołóż szpinak. Duś na niewielkim ogniu, do momentu aż szpinak zrobi się miękki. Odcedź całość z nadmiaru wody i odłóż na bok.
Przyrządź Wegańskie Fileciki Garden Gourmet zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz usmażyć je na patelni na jednej łyżce oleju, co zajmie Ci około 4-7 minut. Fileciki wegańskie świetnie smakują także pieczone w piekarniku, co trwa już nieco dłużej, ponieważ około 9-12 minut.
Zalej żurawinę syropem z agawy i dodaj odrobinę wody. Zagotuj, a następnie przytrzymaj chwilę na niewielkim ogniu do momentu, aż żurawina stanie się miękka. Odłóż na bok do ostygnięcia. Żurawina z syropem będzie doskonałym dodatkiem do posiłku, który sprawi, że to danie wegańskie na obiad stanie się jeszcze bardziej aromatyczne.
Umieść grzyby na blasze do pieczenia do góry nogami. Wypełnij szpinakiem, kawałkami Wegańskich Filecików i startym serem. Postaraj się napełnić pieczarki jak najbardziej to możliwe.
Pieczarki z farszem zapiekaj w piekarniku przez 5 minut lub do momentu, aż ser się roztopi. Wyciągnij z piekarnika i udekoruj grubo posiekanymi orzechami włoskimi, skórką z cytryny, żurawiną oraz tymiankiem.
Przepyszne danie wegańskie z filecikami od Garden Gourmet jest gotowe. Smacznego!