Rozgrzej suchą patelnię, zmniejsz ogień, a następnie wsyp na nią płatki migdałów. Praż migdały tak długo, aż staną się lekko rumiane. Nie zapominaj o mieszaniu od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia, dzięki czemu Twoje wegańskie święta będą na pewno udane.
Składniki
Filet Wegański a'la Rybny z sosem maślano-pomarańczowym i płatkami migdałów
W te święta przygotuj aromatyczny Filet Wegański a'la Rybny od Garden Gourmet w kremowym sosie. Sprawdź, jak dobrze może smakować połączenie fileta a’la rybnego z nutą pomarańczy i chrupkimi płatkami migdałów. Przyrządź dla swojej rodziny pyszny obiad, sycącą kolację lub jedno z wielu dań, które położysz na wigilijnym stole. Razem rozkoszujcie się tym niezwykłym smakiem i odkryjcie ten przepis wegański.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obierz imbir, czosnek, cebulę i pomarańczę. Jeśli trzeba, opłucz je pod bieżącą wodą, a następnie osusz za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Imbir i czosnek drobno posiekaj (alternatywnie czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Cebulę szalotkę pokrój w bardzo drobną kostkę. Z pomarańczy wyciśnij sok, a następnie przelej go przez sitko, aby pozbyć się pestek i nadmiaru miąższu. Zetrzyj skórkę pomarańczy na tarce o najmniejszych oczkach.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Zmniejsz ogień, dodaj szalotkę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek oraz imbir i smaż, aż zmiękną. Mieszaj co kilka chwil, aby warzywa podpiekły się równomiernie.
Na patelnię z czosnkiem, szalotką i imbirem dodaj białe wino i gotuj tak długo, aż płyn niemal odparuje. Dzięki niemu to danie wegańskie będzie bardzo aromatyczne. Następnie wlej cały sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy. Podgrzewaj, aż płyn odparuje o połowę, mieszając od czasu do czasu.
Na patelnię dodaj sos sweet chili, kumin oraz kolendrę i całość wymieszaj. Sos zdejmij z kuchenki i dodaj do niego masło. Cały czas mieszając, dokładnie połącz z nim sos. Zabezpiecz tak, aby sos zbytnio nie ostygł.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju, a następnie zmniejsz ogień. Smaż filet od Garden Gourmet zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przewracając od czasu do czasu. Alternatywnie ten przepis wegański będzie również doskonale smakował, jeśli filet a’la rybny podpieczesz w piekarniku w 180 stopniach.
Gotowy Filet Wegański a'la Rybny Garden Gourmet wyłóż na talerz. Polej go jeszcze ciepłym sosem maślano-pomarańczowym. Wierzch posyp podprażonymi płatkami migdałów. Twój Wegański Filet a’la Rybny jest gotowy na święta! Smacznego!