Wszystko, co powinieneś wiedzieć o boczniakach

Co nowego u nas

Boczniaki znane są grzybiarzom od lat, jednak w ostatnim czasie stały się wyjątkowo popularne. Boczniak to znakomity składnik do wegetariańskich dań. Z powodzeniem zastępuje mięsne składniki. Grzyby boczniaki można przerobić na kotlety albo dodać do ramenu, dań z makaronem lub do bigosu w wersji wege. Znane są także flaczki z boczniaków, czyli zamiennik tradycyjnej potrawy wykonanej z podrobów. W wielu przepisach boczniak jadalny może zastępować pieczarki. Także świetnie pasuje do sosu śmietanowego, a także do zapiekanek. Mając je w domu można wyczarować praktycznie z niczego wiele ciekawych dań!

Grzyb boczniak - jak wygląda?

Grzyby z rodziny boczniakowatych występują na wielu kontynentach, w tym również w Polsce. Boczniak jadalny ma charakterystyczny, szaro-biały kapelusz, które kształt przypomina ostrygę. Stąd nazwa boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus), choć występują też inne odmiany - na przykład boczniak perłowy czy boczniak królewski. Inna charakterystyczną cecha oprócz kapelusza to krótka nóżka. Boczniaków możesz szukać w polskich lasach, jeśli jednak nie masz wprawy w szukaniu grzybów, lepiej kupić produkt w sklepie. Wówczas nie pomylisz boczniaka z innym gatunkiem i unikniesz zatrucia. 

Boczniaki - właściwości, o których warto wiedzieć

Boczniaki właściwości odżywcze mają podobne do innych grzybów. Ich jedzenie pomaga zaopatrzyć organizm w potrzebne składniki mineralne i witaminy.

Boczniaki: grzyby zyskujące dużą popularność - głównie ze względu na wielość potraw, które możesz z nich przygotować. Przepis na boczniaki może obejmować kotlety, a nawet wegetariańskie flaczki. Mogą smakiem przypominać szarpaną wołowinę - boczniaki to grzyby, które sprawdzą się w kuchni każdego, kto szuka wartościowych zamienników dla mięsa lub pomysłu, jako przekąska będzie dobrze smakować wszystkim obecnym - niezależnie od tego, czy jedzą na co dzień mięso, czy nie. 

A czy boczniaki są ciężkostrawne? To zależy dla kogo. Dorośli mogą je spożywać regularnie bez większych obaw. Jedynie dzieci poniżej siedmiu lat powinny wstrzymać się od jedzenia potraw z boczniakami. Dotyczy to zresztą wszystkich grzybów, a nie tylko właściwości boczniaka.

Jak przechowywać boczniaki?

Boczniaki składniki odżywcze zachowają przez długi czas, jednak żeby się nie zepsuły, należy przechowywać je w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Dotyczy to zarówno kupionych grzybów, jak również tych zebranych w lesie. 

Boczniaki - podsumowanie

Wprowadzenie boczniaków do diety na pewno może stanowić ciekawe urozmaicenie w jadłospisie. Często poleca się te grzyby do przygotowywania dań dla wegetarian, lecz dla osób jedzących mięso to też ciekawa propozycja. 

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!