Witarianizm to dieta, która opiera się na surowych i nieprzetworzonych składnikach. Opiera się na założeniu, że obróbka termiczna wpływa negatywnie na wartości odżywcze pokarmów. Z tego powodu witarianie uważają, że nie należy podgrzewać posiłków powyżej 42 stopni, żeby żywność nie była poddana działaniu wyższej temperatury niż występująca w warunkach naturalnych. To oznacza, że kuchnia witariańska nie dopuszcza dań gotowanych w wodzie lub na parze, smażonych, pieczonych albo grillowanych. Chcesz poznać bliżej dania witariańskie i specyfikę tego nurtu? Poniżej znajdzie wiele praktycznych informacji!
Dieta witariańska - na czym polega i co jedzą witarianie?
Witarianizm swoje korzenie wywodzi z różnych kultur i religii. Pochwałę dla jedzenia surowych, prostych produktów roślinnych i ich prozdrowotnych właściwości można odnaleźć w starożytnych Indiach, w chińskim naturalizmie a nawet w naukach greckiego filozofa Hipokratesa. Czasami jest nazywany także dietą RAW.
Witarianizm zasady ma dość proste. Dania można jeść tylko na zimno. Ale co to oznacza w praktyce? Na pewno w takiej diecie pojawi się wiele warzyw i owoców. Jednak potrawy witariańskie to nie to samo co dieta dla frutarian. Witarianin i witarianka chętnie sięgnąć także po orzechy, pestki, kiełki, nasiona grzyby, miód, owoce suszone czy glony. Nie ma tu jednak miejsca na gotowany ryż, kaszę czy warzywa strączkowe, które są dla wegetarian świetnym źródłem białka roślinnego. Brak ryb morskich w takiej diecie sprawia też że trudno o odpowiednią ilość zdrowych kwasów tłuszczowych w organizmie, a głównych źródłem tłuszczu jest awokado. Witariańskie proste przepisy to najczęściej sałatki, smoothie, schłodzone desery na zimno.
Teoretycznie witarianizm dopuszcza jedzenie surowych ryb, należy jednak pamiętać, że zdecydowania większość witarian to wegetarianie i weganie.
Jak zacząć witarianizm i czy to bezpieczne?
Witariańskie przepisy można wykorzystywać jako inspiracje na lekki lunch, śniadanie czy kolację. Trudno jednak rekomendować wprowadzenie takiej diety na stałe. Dlaczego? Ponieważ w dłuższej perspektywie może mieć ona negatywny wpływ na organizm. Przepisy witariańskie z reguły nie pokrywają dziennego zapotrzebowania na energię. Surowe składniki będą mieć także zbyt mało białka i za dużo błonnika, co przełoży się na liczne niedobory i potencjalne problemy jelitowe. Inne potencjalne kłopoty może zapewnić niska zawartość cynku, żelaza i innych składników mineralnych.
Kiedy zatem taki sposób żywienia będzie dopuszczalny? Na pewno w sytuacjach, gdy potrzebny jest szybki detoks i oczyszczenie organizmu przez krótki czas.
Witarianizm wady i zalety
Kuchnia witariańska przepisy ma naprawdę ciekawe. Chcąc skomponować smaczny posiłek z surowych produktów trzeba się nieźle nagimnastykować, lecz efekty mogą być bardzo smaczne. Co więcej zdecydowanie się na taki nietypowy w dzisiejszych czasach sposób jedzenia może być odbierane pozytywnie ze względu na ekologię. Jedząc surowe, nieprzetworzone produkty witarianie nie krzywdzą zwierząt i nie przyczyniają się do tworzenia śladu węglowego ponad miarę. Dieta jest jednak zbyt restrykcyjna, żeby przy zachowanie jej zasad stworzyć jadłospis na stałe. Wegetarianizm w klasycznej postaci to zdecydowanie rozsądniejszy wybór.
Bibliografia:
- Jarosz Mirosław, Normy żywienia dla populacji polskiej i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
- Koebnick C, Strassner C, Hoffmann I, Leitzmann C. Consequences of a long-term raw food diet on body weight and menstruation: results of a questionnaire survey. Ann Nutr Metab. 1999;
- Nowaczyk, P., i in. (2018). Spożycie wapnia a gęstość mineralna kośćca i ryzyko złamań u wegetarian i wegan. Probl Hig Epidemiol 2018.