Domowy ogród może dać wiele satysfakcji. Jednak uprawa roślin to więcej niż hobby. To zajęcie, które daje konkretne korzyści. Najważniejszą z nich jest stały dostęp do świeżych ziół. Nie musisz iść do sklepu po listek mięty albo gałązkę rozmarynu - można mieć wszystko pod ręką. Poza tym rośliny w domu i w ogrodzie to naturalna ozdoba. Oprócz atrakcyjnego wyglądu wnętrza mają też przyjemny zapach. Gdy w domu jest dużo roślin, nie potrzeba żadnych sztucznych, chemicznych odświeżaczy. Warto też podkreślić, że ogród domowy pozytywnie wpływa także na wilgotność powietrza i ilość tlenu. To nie przypadek, że dużo zieleni znajduje się nie tylko w domach, ale też w wielu biurach. Obecność roślin w najbliższym otoczeniu pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Chcesz mieć własny, domowy zielnik? Zobacz praktyczne wskazówki, które pomogą zacząć i uniknąć przy tym podstawowych błędów.
Zielnik domowy - najważniejsze wskazówki
Posiadacze przydomowych ogrodów albo ogródków działkowych mogą mieć powody do zadowolenia. Przestrzeń na własne uprawy to wielki przywilej i warto z niego korzystać. Jednak, żeby osiągnąć sukces w ogrodnictwie potrzeba wiele pracy i determinacji, ale też konkretnej wiedzy.
Musisz pamiętać o właściwym umiejscowieniu zielnika. Najlepsza będzie ekspozycja na słońce od strony południowej albo zachodniej. Większość ziół (zwłaszcza śródziemnomorskich) wymaga dużo promieni słonecznych. Jednocześnie należy zapewnić ochronę od silnego wiatru. Kolejna ważna sprawa to zabezpieczenie upraw przed chwastami i szkodnikami. W tym celu obok ziół często sadzi się krzaczki lawendy i aksamitki.
W przydomowym ogródku możesz sadzić rośliny jednoroczne (bazylia, koper, kolendra, pietruszka) i wieloroczne (melisa, mięta, rumianek, tymianek). Te pierwsze nie przetrwają zimy, więc trzeba będzie zasadzić je ponownie w kolejnym sezonie. Rośliny wieloroczne mogą rosnąć w tym samym miejscu, lecz wymagają przycinania.
Dobrym pomysłem jest zasadzenie w tych samych miejscach roślin wymagających podobnych warunków. Przykładowo majeranek, tymianek i cząber preferują bardziej suchą glebę. Bazylia, lubczyk i mięta to raczej zioła dobrze czujące się w wilgotnym środowisku.
Jak przygotować domowy ogródek na balkonie?
Mieszkanie w bloku nie musi przekreślać szans na własny zestaw ziół. Zawsze możesz przecież przygotować domowy zielnik na balkonie. W takiej sytuacji obowiązują podobne zasady jak w przypadku ogrodów. Ważna jest odpowiednia ekspozycja na światło słoneczne, ochrona przed wiatrem i oczywiście regularne podlewanie. Jeśli nie masz balkonu lub jest zlokalizowany niefortunnie (zbyt silne słońce lub przeciwnie - nadmiar cienia), możesz zamiast tego przygotować domowy zielnik na parapecie. Po prostu skala upraw będzie nieco mniejsza, bo rośliny - zamiast w skrzynkach - będą rosnąć w niewielkich doniczkach.
Domowy ogród warzywny - czy to dobry pomysł?
Domowy zielnik w ogrodzie to dość prosta sprawa. Nieco trudniej jest rozpocząć uprawę warzyw. Zanim rozpoczniesz, zbadaj najpierw glebę. Do uprawy warzyw najlepsze będzie podłoże o odczynie obojętnym lub delikatnie kwaśnym. Zwróć też uwagę na to, czy gleba nie jest zbyt piaszczysta. Dalej, tworząc ogródek warzywny, musisz wyznaczyć grządki i ścieżki między nimi. Ważne jest także zapewnienie odpowiedniego nawodnienia. Nie musisz od razu inwestować w zraszacze. Na początek wystarczy zbiornik na deszczówkę i konewka. Wybierając warzywa, patrz na swoje preferencje smakowe, ale też łatwość uprawiania. Wśród prostych upraw dających szybkie efekty na pewno warto wymienić rzodkiewkę. Podobnie jak w przypadku zielnika dobrze jest pomyśleć o posadzeniu roślin odstraszających szkodniki. Taką rolę może pełnić na przykład czosnek. Uprawa warzyw wymaga więcej czasu, zaangażowania i narzędzi, ale przy tym może dać jeszcze więcej satysfakcji niż uprawa ziół. Dlatego warto tego spróbować!
Domowy ogród a zrównoważony rozwój
Własne uprawy w warunkach domowych to coś naturalnego i dobrego dla ekosystemu. Otoczenie pełne roślin dobrze wpływa na dobrostan człowieka, a zioła i inne warzywa uprawiane samodzielnie często są zdrowsze niż te ze sklepu.
Bibliografia:
- Senderski Mateusz. 2004. Prawie wszystko o ziołach. Podkowa Leśna: Wydawnictwo M.E. Senderski.
- Sadowski Adam. 2013. Uprawa ziół i możliwości ich wykorzystania. Białystok: Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku.
- Newerli-Guz Joanna. 2010. Czynniki kształtujące jakość ziół i przypraw z upraw ekologicznych i konwencjonalnych. [W] Jakość i bezpieczeństwo produktu oraz ochrona środowiska w sektorze rolno-spożywczym.
Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego