Spożywanie mięsa - czym szkodzi jego nadmiar w diecie?

Co nowego u nas

Zanieczyszczenia i skażenia mięsa

Mięso przechodzi bardzo długą drogę, zanim znajdzie się na talerzu. Składa się ona z większej ilości etapów niż w przypadku warzyw. Na każdym z nich może dojść do jego skażenia, a także zanieczyszczenia substancjami, które mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Mowa przede wszystkim o pozostałościach środków ochrony roślin, związkach powstałych podczas konserwowania mięsa (np. azotanach) oraz metalach ciężkich2. Każde z nich może negatywnie wpływać na samopoczucie i zdrowie człowieka. Z tego względu mówi się, że produkty wegańskie powinny stanowić znaczną część diety, aby zminimalizować to ryzyko.

Choroby nowotworowe a mięso

Niektóre substancje i związki znajdujące się w mięsie, mogą powodować choroby nowotworowe. Oczywiście pojedyncze zjedzenia kawałka kurczaka czy wołowiny nie spowoduje nagłych zmian kancerogennych, jednak długotrwała wysoka podaż mięsa w diecie może mieć groźne skutki. Z tego względu warto jak najczęściej włączać do swojej diety roślinne zamienniki mięsa lub produkty wegetariańskie. I to nawet wtedy, kiedy zazwyczaj sięgasz po wysokiej jakości przebadaną wołowinę lub cielęcinę. Badania pokazują, że nawet produkty mięsne z wyższej półki w nadmiernych ilościach mogą być źródłem związków o działaniu nowotworowym3.

Cukrzyca typu 2 a mięso

Choroby nowotworowe to niejedyne schorzenia, których obawiać powinny się osoby nadużywające mięsa w swojej diecie. Badania naukowe mówią także o podwyższonym ryzyku wystąpienia cukrzycy typu drugiego, który koreluje ze zwiększoną podażą wieprzowiny czy baraniny w jadłospisie. Wystarczył niewielki wzrost spożycia mięsa w ciągu zaledwie 4 lat, aby jednocześnie podniósł się także wskaźnik zachorowań. I to aż o 48%4. Zamienniki mięsa zdają się więc być niezbędne w przypadku osób, które nie chcą rezygnować z tego charakterystycznego smaku, a jednocześnie zależy im na zachowaniu zdrowia.

Choroby kardiologiczne a mięso

Kolejny powód, aby rozważyć zamienniki mięsa? Twoje serce i układ krwionośny. Badania "Health Professionals Follow-up Study" wykazały istotny związek pomiędzy spożyciem mięsa a wzrostem śmiertelności z powodu chorób układu krążenia, głównie choroby wieńcowej. Co więcej, korelacja ta była znacznie silniejsza w przypadku kobiet spożywających mięso przetworzone (w przypadku mięsa nieprzetworzonego płeć nie miała znaczenia). Podobnie jak w przypadku cukrzycy typu drugiego, wystarczyło jeść zaledwie 50 g mięsa dziennie (to ok. 2-3 plastry szynki), aby ryzyko choroby wieńcowej wzrosło o 42%5. Jeśli nie chcesz więc całkowicie rezygnować z produktów zwierzęcych, warto chociażby od czasu do czasu wymienić je na roślinne zamienniki mięsa.

Jak ograniczyć spożywanie mięsa?

Jak już wspomnieliśmy, skutecznym sposobem na ograniczenie spożywania mięsa są jego roślinne alternatywy. To m.in. produkty Garden Gourmet, np. Nuggetsy Roślinne czy Sznycel Roślinny, które swoim smakiem doskonale imitują swój mięsny odpowiednik. Jednocześnie zamienniki mięsa stanowią znacznie lepszą alternatywę, ponieważ są doskonałym źródłem białka i błonnika, a ponadto pozwalają wprowadzić do diety więcej warzyw.

Źródła:

1 https://biznes.newseria.pl/news/statystyczny-polak-zjada,p774170865 

2 https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/pelne_zeszyty/full_2007655.pdf#page=48

3 http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-article-af39fe8a-07c0-4174-ae01-fc90bb55da11

4 https://econtent.hogrefe.com/doi/pdf/10.1024/0300-9831/a000224

5 https://econtent.hogrefe.com/doi/pdf/10.1024/0300-9831/a000224

 

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!