Przepis na domowy chleb pszenny - jak go upiec?

Co nowego u nas

Prosty przepis na domowy chleb – łatwy i pyszny przepis

Domowy chleb zamiast chleba ze sklepu to świadomy wybór wielu Polaków. Skąd taka decyzja? Motywacje mogą być różne. Niektórzy uważają własny wypiek za sposób na oszczędność. Dla innych ważniejsze jest to, że dobry chleb domowy ma krótki skład, bez zbędnych dodatków, konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Są też osoby, które traktują to jak hobby i stale udoskonalają swój ulubiony przepis na chleb, dodając kolejne modyfikacje. Jedno jest pewne - jeśli chcesz sprawdzić, czy to zajęcie dla Ciebie, musisz najpierw wiedzieć, jak upiec chleb w domu

Prosty chleb domowy - najważniejsze składniki

Jak zrobić chleb domowy? Będziesz do tego potrzebować przede wszystkim wody i mąki, a oprócz tego także odrobiny soli, cukru i oleju albo oliwy. Kolejny ważnym składnikiem są drożdże. To one sprawiają, że ciasto zwiększa swoją objętość i stąd właśnie powiedzenie, że rośnie się jak na drożdżach. Z pomocą drożdży przygotowuje się przede wszystkim chleb pszenny. W analogiczny sposób da się przygotować pyszny chleb z mieszanki różnych mąk z przewagą pszennej (na przykład pszenno-żytni) albo chleb bezglutenowy z mąki ryżowej lub kukurydzianej. 

Alternatywnym rozwiązaniem jest chleb na zakwasie, który powstaje bez drożdży. Czym to się różni? Przede wszystkim warto pamiętać, że chleb na drożdżach przygotowuje się znacznie szybciej niż chleb na zakwasie. Wspomniany zakwas to dzieło bakterii kwasu mlekowego, które rozwijają się w mieszaninie mąki i wody pozostawionej w odpowiedniej temperaturze. Na efekty ich działania trzeba jednak czekać kilka dni. 

Dlatego jeśli chcesz piec chleb naprawdę szybko, pierwszym wyborem powinny być przepisy z drożdżami. W tych recepturach najczęściej ciasto na chleb wyrasta w ciągu około godziny. 

Jak upiec dobry chleb krok po kroku

Gdy dowiesz się, jak upiec chleb w domu, pewnie zdziwisz się, jakie to proste. Składniki na ciasto miesza się w misce ręcznie lub z użyciem robota kuchennego. Bardzo pomocne są urządzenia wyposażone w specjalny hak. Kolejny etap do pozostawienie ciasta chlebowego do wyrośnięcia. Szybki domowy chleb na drożdżach wyrośnie w około 60 minut. Niektórzy starają się nawet przyspieszyć ten proces umieszczając miskę z wyrobionym ciastem nie w temperaturze pokojowej tylko w lekko nagrzanym piekarniku (do 35 stopni). Wyrośnięty pszenny chleb należy umieścić w piekarniku i piec około 30 minut w temperaturze 230-250 stopni z grzaniem ustawionym na górę i na dół. 

Jak widać instrukcja, jak upiec domowy chleb nie jest wcale bardzo skomplikowana. Diabeł jednak tkwi w szczegółach i to właśnie detale decydują o tym, jak będzie smakował wypiek. 

Wielu miłośników tematu, którzy wiedzą już, jak upiec samemu chleb eksperymentuje z technologią pieczenia. Ciekawym pomysłem jest na przykład zastąpienie standardowego piekarnika specjalnym urządzeniem przeznaczonym do wypieku pieczywa. Eksperci dostrzegają też rolę i znaczenie pary wodnej w tym procesie. Panuje zgoda co do tego, że para nadaje chlebowej skórce połysk, właściwą barwę i odpowiednią chrupkość. Nie trzeba mieć do tego piekarnika ze specjalnymi funkcjami. Wystarczy naczynie napełnione wodą. To bardzo pomocne, jeśli chcesz wiedzieć, jak upiec swojski chleb, którego wygląd będzie najbliższy naturalnym, wiejskim wypiekom z dawnych lat.

Domowy wypiek chleba - najlepsze dodatki

Łatwy chleb domowy może mieć wyszukany smak dzięki odpowiednim dodatkom. Można stworzyć wyjątkowy chlebek dodając słonecznik, odrobinę maku, kminek, czarnuszkę, ziarna sezamu. Dobry chleb domowy dla każdego może oznaczać coś innego. Warto szukać własnej kompozycji składników, testując różne opcje. 

Pyszny domowy chleb - podsumowanie

Wiesz już, jak upiec pyszny chleb. Podstawy są stosunkowo proste i już pierwsze próby z pewnością przyniosą wiele satysfakcji. A jeśli dalsze eksperymenty i modyfikacje przepisu przyniosą perfekcyjny efekt, z pewnością będzie czym się pochwalić przed gośćmi. Wiedza o tym, jak zrobić chleb w domu przydaje się, podobnie jak praktykowanie tej czynności. Szybko się przekonasz, że taki produkt smakuje zupełnie inaczej niż ze sklepu!

Bibliografia:

  1. Chattman L., Domowy wypiek chleba, tł. O. Kwiecień-Maniewska, Read Me, Warszawa 201

  2. Fiedoruk A., Domowy wypiek chleba, Muza, Warszawa 2005.

  3. Lepard D., Whittington R., Wypiekanie chleba krok po kroku, Read Me, Warszawa 2011

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!