Pollowegetarianizm to innymi słowy dieta warzywno-drobiowa. Taki sposób żywienia to optymalny wybór dla osób, które wierzą w wegetarianizm, ale jednocześnie wciąż chcą spożywać drób. Dlaczego warto rozważyć taką dietę i jakie przynosi korzyści? Wyjaśniamy najważniejsze kwestie.
Pollowegetarianizm - skąd pochodzi?
Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "pollo", które oznacza kurczaka. Pollowegetarianizm powstał jako odpowiedź na potrzeby współczesnych społeczeństw, które dążą do zdrowszego i bardziej zrównoważonego stylu życia. Chociaż nie jest związany z konkretnym ruchem religijnym czy kulturowym, jego korzenie można odnaleźć w ewolucji diety wegetariańskiej i rosnącej świadomości zdrowotnej oraz ekologicznej. Zwolennicy pollowegetarianizmu rezygnują z czerwonego mięsa, które spożywane w dużych ilościach może być szkodliwe dla zdrowia bardziej niż białe chude mięso, a przy tym jego produkcja wiąże się z dużym zużyciem wody i emisją dwutlenku węgla. Spożywany regularnie drób uzupełniany jest o pokarm roślinny. Niektórzy jedzą także sporadycznie dania z owoców morza oraz ryby.
Roślinna dieta uzupełniona o chude mięso z kurczaka może być zarówno etapem pośrednim między dietą mięsną a dietą roślinną, jak również docelowym sposobem odżywiania.
Pollowegetarianizm - zalety
Wzbogacając dietę roślinną o potrawy z drobiu można znacznie łatwiej ułożyć pełnowartościowy jadłospis. Chude mięso to bogate źródło białka, źródło energii i budulec dla masy mięśniowej. Dlatego osoba dopuszczająca jedzenie drobiu ma znacznie łatwiej niż wegetarianin lub weganin. Na takiej diecie nie trzeba się martwić na przykład o suplementację witaminy B12, a jeśli na talerzu znajdą się także ryby, to zadbasz także o właściwą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych.
Dieta pollowegetariańska - podsumowanie
Pollowegetarianizm to coś innego niż semiwegetarianizm czy fleksitarianizm. Zamiast elastycznego podejścia i jedzenia mięsa od czasu do czasu, ten typ diety opiera się na stałych założeniach. Konsekwentnie eliminuje z jadłospisu czerwone mięso, bez miejsca na żadne wyjątki. Warto wybrać tę drogę, jeśli masz w sobie dużo empatii i myślisz o środowisku naturalnym, a przy tym uważasz, że weganizm będzie dla Ciebie zbyt radykalnym wyborem żywieniowym, który może niekorzystnie wpłynąć na Twój dobrostan. Przepisy na pollowegetariańskie dania najczęściej łączą kurczaka z dużą ilością warzyw, ryżem, makaronem, kaszą. Wiele takich potraw można znaleźć na przykład w kuchni śródziemnomorskiej.