Rosnąca popularność diet opartych na produktach roślinnych sprawia, że pojawiają się kolejne ich odmiany. Dzięki coraz większej świadomości miłośnicy kuchni wegetariańskiej coraz lepiej rozumieją nie tylko zalety wynikające z takiego sposobu jedzenia, ale również potencjalne problemy i wyzwania. To prowadzi do przekonania, że trudno całkowicie wyeliminować z menu produkty odzwierzęce i jednocześnie dostarczać do organizmu wszystkie potrzebne składniki odżywcze we właściwej ilości. A stąd już tylko jeden krok do wybrania kompromisowych sposobów żywienia, gdzie dominują produkty wegetariańskie, ale znajduje się miejsce także na nieliczne składniki pochodzące od zwierząt. Dobrym przykładem jest pescowegetarianizm (inaczej ichtiwegetarianizm) - dieta oparta na rybach i warzywach. Co warto o niej wiedzieć?
Dieta pescowegetariańska - najważniejsze zasady
Sposób odżywiania pescowegetarian da się opisać bardzo prosto. Bazują na produktach roślinnych, jednak w ich jadłospisie znajduje się także miejsce na mięso, o ile nie pochodzi od zwierząt lądowych. Spożywanie ryb i owoców morza ma korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ te produkty są naturalnym źródłem białka i dobrych kwasów tłuszczowych. Co więcej takie podejście do jedzenia może być preferowane ze względów światopoglądowych. Dieta wege z rybami w znacznie mniejszym stopniu niż klasyczna dieta mięsa wpływa negatywnie na naturalne środowisko. W końcu to nie połów ryb, a przemysłowa hodowla trzody emituje największe zużycie wody czy emisję CO2.
Dobrze ułożona dieta warzywno-rybna sprawi, że łatwiej będzie dostarczyć do organizmu właściwą ilość białka, zdrowych tłuszczów i witamin. Jeśli Twoim wyborem jest dieta pescowegetarianizm jadłospis można zbudować tak, aby nie musieć suplementować witaminy B12, co jest obowiązkiem dla wegan i wegetarian. Dieta rybna w połączeniu z wegetariańską jednocześnie eliminuje z menu potencjalnie szkodliwe w nadmiarze czerwone mięso, tłuszcze zwierzęce i mocno przetworzone produkty.
Co jedzą pescowegetarianie?
Dozwolone produkty w tej diecie to między innymi:
- Warzywa i owoce – baza diety.
- Ryby i owoce morza – np. łosoś, makrela, dorsz, krewetki, małże.
- Produkty zbożowe – chleb pełnoziarnisty, makaron, ryż, kasze.
- Rośliny strączkowe – ciecierzyca, soczewica, fasola.
- Orzechy i nasiona – migdały, orzechy włoskie, pestki słonecznika.
- Jaja i nabiał (jeśli dieta uwzględnia te produkty).
Na bazie takich produktów można przygotować różne rodzaje makaronów, zapiekanek, dań z grilla, sałatek czy past kanapkowych. Daniem pescowegetariańskim będzie także klasyczne japońskie sushi. Jeśli wybierzesz ichtiwegetarianizm dieta może być naprawdę różnorodna i satysfakcjonująca, ponieważ nie narzuca tak wielu ograniczeń jak na przykład jadłospis wegański.
Dlaczego ludzie wybierają pescowegetarianizm?
Jednym z głównych powodów przejścia na dietę pescowegetariańską jest wsparcie dla bardziej zrównoważonego podejścia do żywienia. Dieta wege plus ryby to rozsądny kompromis między ekologią a zasadami zdrowego żywienia człowieka.
Kto może zdecydować się na pescowegetarianizm?
Dieta wegetariańska wzbogacona o ryby to dobry wybór dla każdego, kto nie czuje się do końca komfortowo na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej albo ma problem z ułożeniem pełnowartościowego jadłospisu, nie jedząc mięsa. Dieta wege ryby spodoba się także każdemu, kto chce jeść więcej roślinnych produktów, a jednocześnie nie rezygnować z ulubionych smaków - smażonego pstrąga, wędzonej makreli czy pasty z tuńczyka. Może być także przejściowym rozwiązaniem, gdy rezygnujesz z mięsa, ale chcesz to zrobić stopniowo wyłączając zwierzęce produkty krok po kroku.
Dieta pescowegetariańska - fakty i mity
Osoby, które krytycznie podchodzą do pescowegetarianizmu mogą czerpać negatywny obraz takiego jadłospisu z różnych stereotypów. O czym należy pamiętać przygotowując się do takiej diety? Przede wszystkim pamiętaj, że ryba nie musi pojawić się na talerzu codziennie. Zgodnie z zasadami, które głosi ichtiwegetarianizm jadłospis może, ale nie musi zawierać produktów rybnych każdego dnia czy w każdym posiłku. Nie jest też prawdą, że taska dieta będzie droga. Korzystając z produktów sezonowych można przygotowywać naprawdę tanie dania pełne warzyw bogatych w witaminy i inne składniki odżywcze.
Bibliografia:
-
Jeżowska-Zychowicz, M. (red.). Dieta wegetariańska i jej odmiany – aspekty żywieniowe i zdrowotne, Warszawa, 2015.
-
Wasiak, M. Kuchnia bez mięsa – wegetarianizm i jego odmiany, Warszawa, 2019.