Korzyści zdrowotne płynące z roślinnego sposobu odżywiania

Co nowego u nas

Korzyści zdrowotne płynące z roślinnego sposobu odżywiania

W ostatnich latach diety roślinne cieszą się co raz większym zainteresowaniem wśród konsumentów. Dla niektórych jest to  kontrowersyjny i budzący obawy sposób żywienia pełen wyzwań, a dla innych to codzienność i styl życia. W tym temacie można spotkać się z wątpliwościami czy dieta roślinna jest dietą niedoborową oraz czy może mieć ewentualny negatywny wpływ na nasze zdrowie. Należy pamiętać, że każda dieta, sposób odżywiania, nawet tzw. dieta standardowa (czyli niewykluczająca mięsa i produktów odzwierzęcych) również może być niedoborowa i prowadzić do wielu schorzeń i zaburzeń. Każda nieprawidłowo zbilansowana dieta będzie prowadzić do niedoborów w organizmie niezależnie od tego czy uwzględniamy w jadłospisie mięso, czy też nie.  Warto jednak wziąć pod uwagę wszystkie prozdrowotne korzyści stosowania diety roślinnej.

Prawidłowo zbilansowana dieta roślinna może przynieść wiele zdrowotnych korzyści, np. zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego lub zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości i cukrzycy typu 2. Może też prowadzić do utrzymania prawidłowej masy ciała co obniża jednocześnie ryzyko wystąpienia różnych zaburzeń metabolicznych. Zalety  zdrowotne diety roślinnej wynikają w głównej mierze z poniższych aspektów:

  • Niska wartość energetyczna i wysoka gęstość odżywcza diety – dieta roślinna (wszystkie jej odmiany), jak sama nazwa wskazuje, zakłada duży udział warzyw i owoców w codziennym jadłospisie. Oprócz tego, że są one dobrym źródłem witamin i składników mineralnych, to jednocześnie zwiększają objętość posiłków, co w tym przypadku może iść ze zmniejszeniem kaloryczności całodziennej racji pokarmowej. Ma to korzystny wpływ na utrzymanie lub też osiągnięcie prawidłowej masy ciała, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia niedoborów niektórych witamin i składników mineralnych. Oczywiście część warzyw i owoców cechuje się wyższą wartością kaloryczną w 100 g (np. nasiona roślin strączkowych lub winogrona), ale zwykle są na tyle sycące, że nie zjadamy ogromnej porcji. Warto też pamiętać, że produkty pochodzenia zwierzęcego, które zostały przez nas wyeliminowane również były źródłem cennych składników odżywczych (np. białka, wapnia) i należy zadbać o ich prawidłową podaż z produktów roślinnych np. tofu, nasion roślin strączkowych, orzechów czy fortyfikowanych napojów roślinnych i innych produktów roślinnych będących dobrym źródłem wapnia- np. sezam, migdały, mak, jarmuż, szpinak, brokuły,  biała fasola, ciecierzyca, suszone niesiarkowane morele czy orzechy laskowe. Dodatkowo warzywa strączkowe, które powinny być elementem prawidłowej diety roślinnej wpływają korzystnie na profil lipidowy. 
  • Mniejsza zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zwiększony udział NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) – najczęściej głównym źródłem tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie jest mięso oraz przekąski np. słodycze czy produkty typu fast food, znacznie rzadziej oleje roślinne i orzechy. Dieta roślinna z założenia prowadzi do eliminacji pierwszej grupy (mięsa i podrobów), a przynajmniej do częściowej eliminacji lub zamiany przekąsek na inne odpowiedniki np. orzechy. Wraz z olejami roślinnymi są zdecydowanie lepszym wyborem jeśli chodzi o  źródło tłuszczu w diecie, głównie dzięki temu, że są   źródłem NNKT niezbędnych do prawidłowej pracy układu krwionośnego, serca oraz mózgu.
  • Większa zawartość węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego – węglowodany złożone możemy znaleźć między innymi w kaszach gruboziarnistych oraz pieczywie pełnoziarnistym, które jednocześnie są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Przy prawidłowej wartości energetycznej diety, zarówno zwiększony udział  węglowodanów złożonych, jak i błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko wystąpienia  cukrzycy typu drugiego oraz nadmiernej masy ciała. Dodatkowo produkty pełnoziarniste są źródłem min. witamin z grupy B.

Prawidłowo zbilansowana oraz urozmaicona dieta roślinna może wywierać korzystny wpływ na nasze zdrowie. Należy jednak pamiętać, że podstawą jest właśnie prawidłowe zbilansowanie jadłospisu oraz świadomość, że musimy zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na wszystkie mikro- i makroelementy (jeśli nie poprzez dietę, to dzięki prawidłowej suplementacji). Wraz ze wzrostem popularności diety roślinnej, wzrasta również asortyment produktów- roślinnych zamienników mięsa dostępnych w sklepach, co bardzo często ułatwia i przyspiesza przygotowywanie posiłków.

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!