Kiszonki - czym są i dlaczego warto je jeść?

Co nowego u nas

Kiszone warzywa, czyli kiszonki to nie tylko ogórki. W słoiczkach można zamknąć znacznie więcej świeżych warzyw, żeby mieć z nich smaczny dodatek do obiadu albo na kanapkę. Jaką rolę pełnią kiszonki w diecie? Wyjaśniamy najważniejsze kwestie. 

Domowe kiszonki warzywne - co to jest? 

Kwaszone warzywa znane są ludzkości od około czterech tysięcy lat! Z badań archeologicznych wynika, że sztukę kiszenia znali już mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Była popularną metoda konserwacji żywności - podobnie jak suszenie. 

A jak właściwie powstają kiszonki z warzyw? Jest na to naukowe wyjaśnienie. W procesie kiszenia biorą udział bakterie które rozkładają cukry proste na kwas mlekowy. Stąd zresztą nazwa tych drobnoustrojów - bakterie kwasu mlekowego. Warzywa kiszone są zabezpieczone na długo i nabierają niezwykłego smaku. Proces kiszenia, podobnie jak marynowania, zachodzi w zamkniętym słoiku. Dieta z kiszonkami jest nieraz zalecana przez dietetyków, którzy traktują tę kategorię produktów jako korzystnie działającą na organizm. Kiszonki na diecie to częsta praktyka, część osób sięga po nie także szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Naturalne kiszonki można traktować jako dodatek do obiadu lub składnik do dalszego przetwarzania. Przykład popularnego dania z kiszonek to oczywiście bigos powstający z kiszonej kapusty.

Różne rodzaje kiszonek

Ogórki to od lat najpopularniejsze kiszonki. Jeśli sztukę ich przygotowywania masz opanowaną, można spróbować nowego wyzwania i stworzyć kiszonki z innych warzyw. Inne powszechnie znane warzywa kwaszone to kapusta, papryka, buraki. Szukasz czegoś innego niż tradycyjne kiszonki? To raczej nie będzie problem. Chcąc stworzyć nietypowe kiszonki, możesz kisić nawet owoce takie jak brzoskwinie, jabłka, gruszki albo truskawki. Ciekawostką są także kiszonki do picia - mają identycznie właściwości jak warzywa i owoce znajdujące się w zalewie!

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Miłośnicy kiszonek podkreślają, że cenią ich smak, lecz to nie wszystko. Są doskonałym źródłem kwasu mlekowego, pozytywnie wpływają na florę bakteryjną, wspierają pracę jelit, działając jak naturalny probiotyk. Stanowią źródło witamin i innych składników odżywczych. 

Czy są jakieś wady kiszonek?

Mimo ogólnie pozytywnego wpływu kiszonek na działanie organizmu, w pewnych sytuacjach trzeba zachować umiar. Kiszone specjały mogą zawierać spory dodatek soli. Dlatego sięgając po kiszone warzywa czy owoce, dobrze wiedzieć, jak zostały przygotowane i jakich składników użyto. Wszystko po to, by dostosować je do swojej diety - zwłaszcza jeśli masz jakieś specjalne wymagania w tym zakresie. 

Podsumowując, zalety kiszonek zdecydowanie przeważają nad ich wadami, dlatego warto po nie sięgać. 

Najzdrowsze kiszonki to te przygotowywane w domu. Gdy masz całkowitą kontrolę nad procesem ich powstawania, możesz dopilnować, żeby nie było w nich zbyt wiele cukru albo sztucznych konserwantów. Domowe kiszonki to okazja do odkrycia nowych smaków. Spożywane regularnie mogą mieć pozytywny wpływ na samopoczucie. Większość osób uwielbia kiszone ogórki, kimchi, chrzan, a także kiszone buraki, kalafior czy marchew. Sprawdź też kiszone rzodkiewki - dla wielu smakoszy to prawdziwy hit, który podbije każdy stół! 

Jak jeść kiszonki?

Najczęściej kiszone warzywa traktowane są jako dodatek do głównej potrawy. Dodaje się je do dań z ryżem albo z ziemniakami, żeby w ten sposób na talerzu znalazła się odpowiednia ilość warzyw pełnych witamin. Kiszonki mogą także trafić do burgera, wrapa albo tortilli. Smaczny przepis na obiad z wykorzystaniem kiszonek to na przykład pita z kotletem brokułowym z kiszoną kapustą, ogórkiem i tahini

Pyszne kiszonki - podsumowanie

Produkty kiszone pasują do niejednej diety, a przy tym są wyjątkowo smaczne. Działają jak naturalny probiotyk na problemy jelitowej. Przetwory kiszone najlepiej przygotowywać latem i regularnie jeść przez pozostałą część roku. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu - zwłaszcza, że przepisy na kiszone warzywa i owoce nie są wcale skomplikowane! Możesz cieszyć wyjątkowymi walorami smakowymi i korzystać z dobroczynnych właściwości kiszonek. 

Bibliografia:

  1. Elkner K. (2003). Jakość kapusty kwaszonej. Hasło Ogrodnicze,9

  2. Libudzisz Z. (2006). Żywność probiotyczna. W: Mikroorganizmy w żywności i żywieniu. Poznań

  3. Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A.: Fermentacyjne 
    ukiszanie – kiszenie żywności. W: Ogólna technologia żywności. Warszawa 2009

 

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!