Kompostownik w ogrodzie pełni bardzo ważną rolę. To tam powstaje kompost, który użyźnia glebę i w naturalny sposób przyspiesza wzrost roślin. Kompostowanie to nie tylko metoda na wsparcie upraw, ale także sposób na zmniejszenie ilości odpadów. Pomimo powszechnej segregacji śmieci, wiele bioodpadów wciąż trafia w niewłaściwe miejsce - najczęściej do odpadów zmieszanych. Tymczasem w myśl idei zero waste, zamiast wyrzucać, lepiej przeznaczyć je na kompost do ogrodu.
Kompostownik do ogrodu - co to jest?
Mianem kompostownika określa się pojemnik, w którym zachodzi proces kompostowania. Mowa o kontrolowanym rozpadzie odpadów organicznych w którym biorą udział mikroorganizmy, W efekcie powstaje naturalny nawóz poprawiający jakość gleby. Do kompostownika powinny trafiać takie odpadki, jak obierki warzyw, skorupki jajek, fusy z ekspresu do kawy, kartony, ścięta trawa, liście, gałęzie.
Mały kompostownik do ogrodu można kupić w wielu sklepach. Nie zawsze jednak istnieje taka potrzeba. Samodzielne zakładanie kompostownika nie jest bardzo trudne, więc warto spróbować swoich sił.
Kompostownik w małym ogrodzie - jak go zrobić?
Przygotowywanie domowego kompostownika własnymi rękami należy zacząć od znalezienia odpowiedniego miejsca. Kompostownik na ogrodzie powinien być oddalony od jego centralnej części, ukryty przed dziećmi, a przy tym położony tak, aby uniknąć zalania w razie ulewnego deszczu (nie powinien być tam, gdzie spływa woda).
Po wybraniu odpowiedniej lokalizacji należy wyznaczyć jego wielkość - najlepiej korzystając z czterech palików wbitych w ziemię. Wyznaczoną strefę należy obudować ze wszystkich stron, pozostawiając fragment gleby jako dno. Jednym na najłatwiejszych sposobów na założenie kompostownika jest zrobienie odpowiednio wysokiej konstrukcji z desek. Mogą ona pochodzić ze starych skrzyń albo palet. Jeśli zostaną pokryte właściwym impregnatem do drewna, znacząco wzrośnie ich trwałość. Zbicie prostokątnej, drewnianej konstrukcji to nie koniec pracy. W następnej kolejności należy przygotować odpowiedni drenaż z warstwy gałęzi i później torfu. To odpowiednie zabezpieczenie przed wilgocią. Do tak przygotowanego kompostownika można już wrzucać resztki warzyw i owoców oraz inne wymienione wcześniej odpady. Potem trzeba uzbroić się w cierpliwość. Zazwyczaj proces powstawania dobrego kompostu zajmuje kilka miesięcy.
Kompostownik domowy: jak zrobić?
Zastanawiasz się, jak zrobić domowy kompostownik? To mniej więcej to samo, co kompostownik do małego ogrodu. Najlepiej umieścić kompostownik na balkonie. W zamkniętym pomieszczeniu zajmowałby dużo miejsca i generował nieprzyjemny zapach. Na blogach i kanałach wideo w sieci można znaleźć różne pomysły na kompostownik na balkon DIY.
Najbardziej jednak opłaca się kupić mini kompostownik na balkon wykonany z plastiku. W przeciwieństwie do kompostownika ogrodowego będzie posiadał dno. W związku z tym, że w warunkach domowych uzyskanie kompostu na początku jest trudniejsze, warto wrzucić do pojemnika trochę kompostu ogrodowego albo zainwestować w dżdżownice, które pomogą przyspieszyć proces kompostowania. Istnieją także specjalne preparaty do kompostu, które zawierają bakterie i inne mikroorganizmy, a także enzymy wspomagające ich pracę.
Ekologiczne korzyści, jakie niesie założenie kompostownika
Kompost przez ogrodników nazywany jest czarnym złotem. Istotnie ma dużą wartość jako nawóz, który nie jest kosztowny. Ale na tym nie kończą się jego zalety. Własny kompostownik to przede wszystkim sposób na ograniczenie ilości śmieci. Nie chodzi zresztą wyłącznie o ich składowanie, ale też negatywne skutki tego zjawiska. Bioodpady, gdy trafią na hałdę razem z innymi śmieciami, nie mają odpowiednich warunków do przekształcenia się w nawóz. Zamiast tego gniją i podlegają różnym procesom chemicznym, w wyniku których wydziela się metan i inne gazy szkodliwe dla środowiska. Więcej kompostowników w domach i ogrodach to mniej odpadów marnowanych w tak bezsensowny sposób!
Bibliografia:
-
Jędrych E. (red.): Ekologia w twoim domu – poradnik dla całej rodziny. PT Ekonomiki Gospodarstwa Domowego. Warszawa 1993.
-
Seitz P.: Kompost, ściółka, nawozy zielone. Multico. Warszawa 1994.
-
Umiński T.: Ekologia, środowisko, przyroda. WSiP. Warszawa 1995