Jak przechowywać warzywa by długo zachowały świeżość?

Co nowego u nas

Nie wiesz, jak przechowywać warzywa i często musisz wyrzucać zepsute produkty? Zapoznaj się z praktycznymi wskazówkami, dzięki którym unikniesz takich sytuacji. 

Jak przechować warzywa, żeby się nie zepsuły i czemu to ważne?

Zepsute warzywa to zawsze rozczarowanie i często strata pieniędzy. Kupując pomidory czy paprykę, zwykle już planujesz co z nich przygotować. Dlatego jeśli na warzywach pojawia się pleśń, są zbyt suche albo zbyt twarde, często trzeba zmieniać plany i przygotować do jedzenia coś innego. Ponadto marnowanie jedzenia to jeden z problemów, który starają się ograniczyć ludzie wierzący w ideę zero waste. Świeże warzywa są smaczniejsze, bardziej pożywne i po prostu lepiej wyglądają na talerzu. A to przecież też ma znaczenie. Zwłaszcza, jeśli w domu masz niejadka!

Jak najlepiej przechowywać warzywa na zimę i nie tylko? W dużym stopniu problem można rozwiązać, nie robiąc zbyt dużych zapasów. Wystarczy na bieżąco korzystać z zakupów i problem właściwie nie występuje. Przez kilka dni warzywa można przechowywać w temperaturze pokojowej i nie ma powodów do obaw o ich stan. W przypadku dłuższego czasu może być potrzebne wykorzystanie chłodziarki, choć nie zawsze. Kartofle i buraki najlepiej przechowywać poza lodówką. Kiedyś właściwym miejscem na te warzywa była chłodziarka lub piwnica - twoja babcia pewnie powie o tym patencie, gdy zapytasz, jak przechować warzywa na zimę. Obecnie trudno o taką przestrzeń w nowoczesnym budownictwie, ale jest alternatywa. Innym miejscem niż kuchnia i lodówka zawsze może być balkon. Tylko jak przechowywać warzywa zimą na balkonie? Nie będzie to trudne, jeśli umieścisz je w plastikowych lub drewnianych skrzyniach zabezpieczonych przed chłodem matą słomianą albo styropianem. 

Papryka, pomidory i ogórki lubią temperaturę pokojową, wiec o ile nie ma upałów, przebywanie poza chłodziarką im nie zaszkodzi. Warto przechowywać je w zasięgu ręki. Dobrym miejscem będzie dla nich kuchenny blat i odpowiedni pojemnik lub koszyk. Łatwo też dzięki takiemu rozwiązaniu obserwować, czy produkty ciągle nadają się do spożycia: bez trudu dostrzeżesz, czy pomidor jest ciągle wilgotny, a jego skórka zachowuje jędrność. 

Przechowywanie warzyw w domu nie jest skomplikowane, a zaopatrzenie się w odpowiednie akcesoria tylko to ułatwi. 

A jak przechowywać warzywa w lodówce i które się do tego nadają? 

Warzywa przeznaczone do przechowywania w lodówce należy wyjąć z foliowych woreczków (jeśli tam się znajdowały) i umieścić w miejscu do tego przeznaczonym, czyli szufladzie na warzywa i owoce na dole chłodziarki. Sałata, jarmuż i inne warzywa liściaste najlepiej przechowywać w pojemniku, zawinięte w papierowy ręcznik. Idealnym miejscem na szparagi będzie słoik z wodą umieszczony w drzwiach lodówki.  Te sposoby na to, jak przechowywać warzywa w kuchni, mogą być zaskakujące, jeśli do tej pory było to robione inaczej, ale to naprawdę działa. 

Jeśli zależy ci na tym, by jak najdłużej zachować świeżość warzyw i owoców, warto mieć na uwadze, jak twoje ulubione produkty znoszą niskie temperatury. Nie wiesz, czy lepiej przechowywać je w lodówce, czy może powinny leżeć na blacie? Bez problemu znajdziesz informacje w Internecie. Szybka weryfikacja informacji podpowie ci, jakie warzywa najlepiej przechowywać poza lodówką, a dla których optymalnym wyborem będzie chłodne miejsce. 

Jak przechowywać obrane warzywa?

Jak przechowywać włoszczyznę albo inne warzywa, które są już częściowo obrane? Żeby zachowały świeżość, najlepiej umieścić je w szczelnie zamkniętych pojemnikach z dodatkiem wody. Taką funkcję może pełnić pojemnik z tworzywa sztucznego, jak również szklany słoik. 

Jest jeszcze jeden sposób na to, jak przechować warzywa przez zimę. Jak wiadomo, nasi przodkowie odkryli różne formy konserwacji żywności. Przede wszystkim kiszenie. Niektórzy mają w zwyczaju także umieszczanie resztek obranych warzyw w woreczkach strunowych i następnie w zamrażarce. Takie pakunki później mogą się przydać do przygotowania warzywnego bulionu. To jeden ze sposobów jak przechować włoszczyznę na zimę. 

Jak długo warzywa zachowują świeżość?

Warzywa korzeniowe, kapusta, cebula w odpowiednich warunkach mogą leżeć nawet kilka miesięcy. Większość warzyw jednak psuje się znacznie szybciej. Szpinak, sałata czy koperek nie powinny być magazynowania dłużej niż dwa tygodnie. 

Jak przechowywać warzywa w mieszkaniu? Podsumowanie

O tym, jak przechowywać owoce i warzywa w domu często mówią dietetycy czy influencerzy zainteresowani tematem zdrowego odżywiania. Warto słuchać ich rad, ale przede wszystkim należy unikać nadmiernych zapasów. To pierwszy krok do tego, żeby zawsze dodawać do dań świeże produkty. A gdy warzywa są już w domu, należy postępować w zależności od ich rodzaju. Wiele z nich może być trzymana w kuchni czy na balkonie, nie każde musi trafiać do lodówki. A jeśli już tak się stanie, pamiętać, żeby były w odpowiednim miejscu (czyli w szufladzie). Znając te zasady, nie zmarnujesz żywności, a przygotowane potrawy będą świeże, pachnące i atrakcyjne wizualnie. 

Bibliografia:

  1. Bilska Beata, Wiesława Grzesińska, Marzena Tomaszewska, Mikołaj Rudziński. 2015. Marnotrawstwo żywności jako przykład nieefektywnego zarządzania w gospodarstwach domowych, Roczniki Naukowe SERiA XVII
  2. Czapski J., Michniewicz J., Wpływ opakowania na zmiany jakości żywności podczas przechowywania, „Przemysł Spożywczy”, 1997
  3. Wrzosek M. Kołożyn-Krajewska D., Krajewski K. 2012: Nieracjonalne wykorzystanie żywności – perspektywa globalna i odpowiedzialności społecznej, Prace Studentów i Młodych Pracowników Nauki. Teoria i Praktyka Zarządzania Przedsiębiorstwem. Wybrane Zagadnienia, nr 4
Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!