Jak przechowywać owoce aby zachowały świeżość?

Co nowego u nas

Owoce i warzywa pełnią ważną rolę w piramidzie żywienia. To znakomite źródło witamin, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Zaleca się, żeby jeść je kilka razy codziennie. Dlatego należy mieć w domu odpowiedni zapas. Tylko jak przechowywać owoce i warzywa i czy lodówka to zawsze odpowiednie miejsce? Poniżej znajdziesz praktyczne wskazówki, które pozwolą rozwiać wszelkie wątpliwości. 

Jak przechowywać owoce i czemu to ważne?

Regularne jedzenie owoców może przynieść wiele korzyści, jednak tylko pod warunkiem, że będą naprawdę świeże. W przypadku spożywania zepsutych jest na odwrót - będą szkodzić organizmowi. Jeśli na owocach pojawiają się plamy, skazy albo podejrzany nalot, to znak, że nie warto po nie sięgać. Nawet jeśli nie widać tego na pierwszy rzut oka, w środku mogą być zgniłe albo spleśniałe. Do warzyw i owoców, które są nieświeże mogą przenikać mykotoksyny, które wywołują zatrucia. Jak tego uniknąć i czy niska temperatura zawsze będzie właściwym rozwiązaniem? To zależy. 

Najlepszym sposobem na uniknięcie kłopotów ze świeżością owoców jest kupowanie ich w odpowiednim miejscu oraz selekcja. Zawsze wybieraj owoce bez widocznych nacięć, śladów obicia. Zwróć uwagę także na odpowiednią ilość. Kupuj tyle, ile potrzebujesz na najbliższych kilka dni, nie ulegaj pokusie i nie korzystaj z promocji, jeśli wiesz, że z tego powodu kupisz zdecydowanie więcej niż jesteś w stanie zjeść.  Celuj więc raczej w małe ilości - nie zawsze robienie zapasów na dłużej jest dobrym pomysłem. 

Jakie owoce trzymać poza lodówką?

Nie wszystkie owoce trzeba przechowywać w lodówce. W niektórych przypadkach zaleca się nawet, żeby tego nie robić. Chodzi o owoce egzotyczne, które w warunkach naturalnych występuje w znacznie wyższych temperaturach. Z tego powodu nie warto wsadzać do lodówki pomarańczy, mandarynek, mango, bananów, cytryn, grejpfrutów.

Właściwym miejscem do magazynowania owoców będzie koszyk, miska albo patera. Tak przygotowane owoce mogą leżeć na stole, dzięki czemu cały czas będzie można po nie sięgać. Jeśli w mieszkaniu lub w ogrodzie pojawiają się muszki, osy lub inne owady, warto zadbać o właściwe zabezpieczenie żywności w postaci moskitiery.

Właściwe sposoby przechowywania owoców to proste sposoby na to, by zachowały one swój smak i aromat. 

Jak przechowywać owoce w lodówce?

Do lodówki bezwzględnie powinny trafić owoce krojone. Przykładowo arbuz w całości może być przechowywany w temperaturze pokojowej, ale gdy tylko ukroisz kawałek, należy owoc umieścić w lodówce, żeby szybko się nie zepsuł. 

Chłodzenia wymagają także delikatne owoce - takie jak maliny czy truskawki. Co do zasady ich termin ważności jest krótki, a dzięki niskiej temperaturze można go nieznacznie wydłużyć. 

Inne owoce, które od razu mogą trafić do lodówki to na przykład jabłka i winogrona. W przypadku brzoskwiń, nektarynek czy śliwek wszystko zależy od stopnia ich dojrzałości. Gdy owoce są jeszcze twarde i nie w pełni dojrzałe, lepiej przechowywać je w cieple. Dopiero gdy dojrzeją i stają się miękkie, lodówka będzie właściwym miejscem. 

Mycie owoców najlepiej pozostawić na ostatnia chwilę i zrobić to tuż przed spożyciem. Jeśli jednak z jakiegoś powodu owoce zostały przepłukane pod wodą i mają znów trafić do chłodziarki, pamiętaj, żeby osuszyć je uprzednio, korzystając z papierowego ręcznika. 

Pamiętaj też, żeby unikać jednorazowych plastikowych woreczków, z których korzysta się, pakując owoce w sklepach. Są dobre wyłącznie do transportu owoców ze sklepu do domu. Do przechowywania lepiej znaleźć odpowiedni pojemnik. 

Jak przechowywać owoce we właściwy sposób - podsumowanie

Sama chęć spożywania odpowiedniej ilości owoców każdego dnia to coś pozytywnego. Należy jednak pamiętać, żeby były przechowywane we właściwy sposób. W zależności od rodzaju owoców odpowiednie miejsce będzie albo w lodówce, albo poza nią - na przykład w koszyku na kuchennym blacie. 

Wiesz już, jak warto przechowywać owoce - to prosty sposób na to, by mieć pewność, że zachowują świeżość. Odpowiednie postępowanie przedłuża ich trwałość - możesz więc sięgnąć po nie zawsze wtedy, gdy masz na to ochotę! 

Bibliografia:

  1. Biernat J.: Żywienie, żywność a zdrowie. Astrum, Wrocław 2001.
  2. Borkowska J.: Owoce i warzywa jako źródła naturalnych przeciwutleniaczy. Przem. Ferm. i Owocowo-Warzywny 2003, 5/6
  3. Czapski J., Michniewicz J., Wpływ opakowania na zmiany jakości żywności podczas przechowywania, „Przemysł Spożywczy”, 1997

 

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!