Jak ograniczając mięso pomagasz środowisku i zwierzętom?

Co nowego u nas

Ograniczenie cierpienia zwierząt

Współczesny przemysł hodowlany to często brutalne traktowanie zwierząt w celu maksymalizacji zysku produkcji mięsa. Liczne materiały organizacji zajmujących się poprawą ich dobrobytu, np. Stowarzyszenia Otwarte Klatki*, pokazują, jak okrutny jest ich los. Wiele zakładów przechowuje zwierzęta hodowlane w klaustrofobicznych warunkach - na tak małym obszarze, że nie mają miejsca, aby poruszać się swobodnie czy wykonywać naturalne zachowania. Produkty wegańskie pozwalają znacznie ograniczyć to okrucieństwo. Jeśli chcesz pomóc w walce z tym zjawiskiem, warto wprowadzić roślinne zamienniki mięsa do swojej diety. Już rezygnacja z jednego posiłku mięsnego w ciągu tygodnia sprawi wiele dobrego!

Oszczędność zasobów

Według danych Statista* do wyprodukowania 1 kilograma warzyw zużywa się 322 litry wody. Czy to dużo? Z pewnością nie, jeśli porównamy tę wartość do ilości płynów potrzebnych, aby wytworzyć mięso. Aby 1 kilogram kurczaka pojawił się na sklepowej półce, potrzebnych są aż 4325 litrów wody. Statystyka wygląda jeszcze gorzej w przypadku wołowiny - 1 kilogram wymaga poświęcenia aż 15415 litrów wody. Hodowla zwierząt wymaga także znacznie większej ilości ziemi, paszy oraz energii niż produkcja warzyw. Ponadto wytworzenie paszy zazwyczaj opiera się na intensywnych uprawach, które wymagają użycia dużych ilości pestycydów, nawozów i innych chemikaliów. To oczywiście ma ogromny wpływ na środowisko, dlatego ponownie warto jak najczęściej wykorzystywać produkty wegetariańskie i wegańskie jako zamienniki mięsa.

Emisja gazów cieplarnianych

Kolejny argument, aby wprowadzić do swojej diety roślinne zamienniki mięsa. W przestrzeni publicznej od lat mówi się o zwiększonej szkodliwości emisji gazów cieplarnianych. Za winowajców uważa się przemysł lotniczy czy odzieżowy. Zdecydowanie jednak za rzadko mówi się o tym, jaki wpływ na środowisko i atmosferę ma produkcja mięsa. Według raportu Greenpeace* tylko w samej Unii Europejskiej aż za 17% emisji gazów cieplarnianych jest odpowiedzialna hodowla zwierząt. To prawie tyle samo, co cały transport (nie tylko lotniczy!). Skąd aż tak przytłaczające dane? Ślad węglowy uwalnia się do atmosfery już na etapie produkcji pasz i nawozów. Do tego dochodzi emisja szkodliwego metanu ze zwierzęcych odchodów, ponieważ aż 60% wszystkich ssaków na Ziemi jest hodowanych w celach spożywczych. Zamienniki mięsa odgrywają więc ogromną rolę w zmniejszeniu tego ogromnego odsetka.

Rola roślinnych produktów Garden Gourmet

Negatywny wpływ produkcji hodowlanej na zwierzęta i środowisko jednoznacznie wskazuje na konieczność choć częściowej rezygnacji z mięsa. Aby ułatwić sobie to zadanie, możesz sięgnąć po roślinne zamienniki mięsa Garden Gourmet. To jakościowe produkty z dużą zawartością białka i błonnika, dzięki którym urozmaicisz swoją dietę. Świetnie sprawdzą się dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Możesz z nich także korzystać, jeśli chcesz tylko częściowo wyeliminować kurczaka czy wołowinę ze swojego jadłospisu. Nawet jednorazowe sięgniecie po roślinne zamienniki mięsa ma znaczenie!

Źródła:

https://www.otwarteklatki.pl/blog/szokujacy-reportaz-smierc-kur-ujawnia-systemowe-cierpienie-zwierzat 

https://forsal.pl/biznes/ekologia/artykuly/8178186,ile-wody-potrzebuje-nasza-zywnosc.html 

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/slad-weglowy-na-talerzu-tak-miesozerni-niszcza-klimat/hnff7m2

 

 

 

 

Mexican Tacos with Vegan Nuggets
Utwórz konto i zapisuj swoje wszystkie ulubione przepisy!

Oraz otrzymuj na swoją skrzynkę pyszne wskazówki, aktualności na wyłączność oraz rabaty i ciesz się roślinnymi dobrociami.

aeead5804e79ff6fb98b2039619c5230_200828_MEDIAMONKS_GG_Spicytarian.jpg
Chętny by spróbować naszych roślinnych dobroci?

Otrzymuj rozbudzające apetyt przepisy, rabaty oraz pyszne wskazówki na swoją skrzynkę!