Czym jest fleksitarianizm?
Fleksitarianizm to forma zdrowego odżywiania, a jej istota leży w płaszczyźnie podstawowych zasad zdrowego stylu życia z roślinnymi zamiennikami mięsa. Zwolennicy tej diety rezygnują przede wszystkim z niezdrowego jedzenia: nie jedzą produktów wysokoprzetworzonych o wątpliwym składzie. Ograniczają spożywanie mięsa, zastępując je produktami wegetariańskimi. Dodanie do diety większej ilości warzyw zawierających cenne białko przyczynia się do poprawienia stanu zdrowia. Zamiast mięsa można dostarczać organizmowi tego składnika odżywczego w postaci roślin strączkowych, nasion i orzechów.
Produkty wegańskie są smaczne i skutecznie zastępują mięso. Planując przejście na fleksitarianizm należy to zrobić pod okiem dietetyka, który podpowie co należy wykluczyć z diety a jakie produkty wprowadzić. Zmieniając dietę, nie należy tego robić gwałtownie, trzeba systematycznie przygotowywać organizm do mniejszego spożycia mięsa. Nie ma tutaj rygorystycznych zasad, dlatego fleksitarianie mogą również zjeść potrawę mięsną bez wyrzutów sumienia.
Na czym opiera się dieta z roślinnymi zamiennikami mięsa?
Dieta fleksitariańska nie wiąże się z dużymi kosztami, ponieważ opiera się na ogólnie dostępnych produktach wegetariańskich. Zmniejszając spożywanie mięsa, które należy do produktów drogich, można kupować wysokogatunkową roślinną żywność. Prawidłowe proporcje między produktami zwierzęcymi i produktami roślinnymi jest konieczne dla dobrego zdrowia, dlatego wskazane jest zwiększenie w menu białka z roślin. Strączki takie jak: fasola, soja, ciecierzyca, groch są jego głównym źródłem.
Garden Gourmet oferuje alternatywne produkty, które mogą być bazą do diety fleksitariańskiej i stanowić roślinne zamienniki mięsa. Również ich smak jest wyśmienity. Spróbuj naszych Klopsików Warzywnych (marchewka, groszek, kukurydza), które mogą być pyszną przekąską lub składnikiem wrapów i tacos. Lubisz burgery? Nie ma sprawy! Produkty wegańskie w postaci Sensational Burgera na białku roślinnym nie odbiegają smakiem i aromatem od burgera wołowego. Nasze Fileciki Roślinne wykonane z białka sojowego i pszennego stanowią smakowity zamiennik mięsa i urozmaicenie dla Twoich sosów, sałatek, gulaszy itd.
Czy można zamieć sznycel wieprzowy lub drobiowy roślinnymi zamiennikami? Tak, Garden Gourmet posiada w ofercie panierowany Sznycel Roślinny, który smakuje wybornie i można go serwować z ziemniakami i dowolną surówką. Dobry przykład to również Wegański Falafel z orientalnymi smakami, wykonany z ciecierzycy i przypraw, świetnie współgrający z sałatką lub sosem. Wszystkie nasze potrawy zawierają białko roślinne i błonnik, które pozytywnie wpływają na stan organizmu.
Fleksitarianizm - dlaczego warto się nim zainteresować?
Fleksitarianizm należy do stylu odżywiania, który zachęca do diety roślinnej z ograniczeniem produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest łatwym i powszechnym sposobem dla osób, które stosują zbilansowaną dietę i koncentrują się na białkach roślinnych, a nie zwierzęcych. Fleksitarianizm oznacza to, że nie musisz jeść ton roślin strączkowych i innych roślin bogatych w białko, białko możesz pozyskać również z mięsa. Nie jest konieczne całkowite wykluczenie czegoś z diety, chociaż spożywanie dużej ilości mięsa nie mieści się w ramach fleksitarianizmu.
Podstawową korzyścią diety jest swoboda podczas sporządzania jadłospisu. Pozwala to na uzyskanie apetycznych potraw, które są niedrogie i niskokaloryczne. Dlaczego zamienniki mięsa stają się tak popularne? Ponieważ charakteryzują się prostotą przyrządzenia w domu, posiadają doskonały smak i pozytywnie wpływają na stan zdrowia. Spożywając roślinne zamienniki mięsa, korzystamy ze zróżnicowanej diety i uzyskujemy prawidłowy balans żywieniowy.
Ten system żywnościowy może być odpowiedni dla tych osób, które chcą spróbować wegetarianizmu, ale nie są gotowe całkowicie zrezygnować z mięsa. Wymienione roślinne zamienniki mięsa są sprawdzonym źródłem rozpuszczalnego błonnika oraz dobrym źródłem roślinnego białka.