Dania bezmięsne na obiad - Przepisy i inspiracje od Garden Gourmet
Ograniczenie spożywania mięsa może przynieść wiele korzyści. W pierwszej kolejności warto wymienić te związane z poprawą stanu zdrowia. Odstawienie mięsa (zwłaszcza czerwonego) to jeden z czynników zmniejszających ryzyko chorób serca i cukrzycy. Gdy wprowadzisz do stałego menu dania bezmięsne na obiad, łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Taki krok może mieć także korzystny wpływ na odporność organizmu i ogólne samopoczucie. Jak widzisz wegetarianizm może się opłacać. Trzeba tylko znaleźć pomysł na to, jakie potrawy bezmięsne na obiad mogą zastąpić dotychczasowe ulubione dania.
Jakie składniki powinny zawierać bezmięsne dania obiadowe?
Wiele osób, które krytykują diety wegetariańskie i wegańskie ma błędne wyobrażenia na temat tego sposobu odżywiania. Często pojawia się zwątpienia - czy talerz zieleniny może zastąpić kotlet albo burgera? Pamiętajmy o tym, że choć warzywa i owoce są ważne (musisz ich jeść przynajmniej 400 g każdego dnia), to komponując posiłek, należy pamiętać także o odpowiedniej zawartości takich składników jak błonnik pokarmowy czy białko. Jeśli danie bezmięsne na obiad mają być smaczne, sycące i odpowiednio kaloryczne to nie mogą składać się wyłącznie z sałaty. Ważnym elementem wielu potraw powinien być ryż, kasza, makaron.
Gdzie szukać inspiracji na drugie dania bezmięsne oraz zupy?
Jest wiele sposobów na to, żeby odkrywać inspirujące przepisy na danie bezmięsne na obiad. Możesz szukać ciekawych pomysłów w książkach kucharskich dla wegetarian i wegan, w programach kulinarnych, w social media, a także na wielu blogach o tej tematyce. U nas również znajdziesz wegańskie i wegetariańskie przepisy roślinne.
Dania obiadowe bezmięsne często bazują na soi, cieciorce oraz tofu. Nie każdy jednak szybko przyzwyczai się do smaku oraz konsystencji takich produktów. Szczególnie dla początkujących wegetarian, przyzwyczajonych do mięsnych smaków, ciekawym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po szybkie dania bezmięsne na obiad, które oparte są na gotowych produktach takich jak wegański falafel, brokułowe mini burgery czy fileciki roślinne.
Jakie zamienniki mięsa oferuje Garden Gourmet?
Wegetariańskie i wegańskie produkty Garden Gourmet na pierwszy rzut oka przypominają mięsne odpowiedniki. A jednak przy ich powstawaniu nie ucierpiało żadne zwierzę. Bez obaw możesz sięgnąć po nuggetsy roślinne, wegański kotlet mielony czy kalafiorowy sznycel. Wystarczy dobrać do tego odpowiednie dodatki i już można cieszyć się prawdziwie zdrowym talerzem. Gdy masz takie produkty, drugie danie bezmięsne na obiad nie będzie wcale dużym wyzwaniem.
Jak doprawić obiadowe dania bezmięsne?
Szybkie danie bezmięsne na obiad może mieć bardzo wyrazisty, intensywny smak. To od Ciebie zależy, w jaki sposób je doprawisz. Jeśli cenisz kuchnię azjatycką, nie żałuj sosu sojowego i imbiru. Miłośnicy pikantnych potraw powinni sięgać po mieloną paprykę, czosnek, pieprz kajeński, kurkumę. Warto także stosować dużo ziół - drobno pokrojona natka pietruszki albo szczypiorek to wyrazisty akcent, który może być prawdziwą wisienką na torcie.
Dieta wegetariańska czy wegańska - co lepsze?
Gdy szykujesz dania bezmięsne na obiad przepis może być wegetariański lub wegański. Tych pierwszych będzie więcej, ponieważ wegetariańska kuchnia jest mniej restrykcyjna - dopuszcza stosowanie mleka, jajek, sera, jogurtów i innych produktów odzwierzęcych, które nie są mięsem. Bezmięsne drugie danie dla wegan to większe wyzwanie, zwłaszcza jak chce się przygotować kotlety. Nie ma jednak rzeczy niemożliwych.
Czy dania główne bezmięsne można mrozić?
Dania bezmięsne obiadowe, podobnie jak tradycyjne potrawy, można przechowywać w zamrażarce, aby zachować je na później. Zawsze możesz schować nadmiar jedzenia do pojemnika lub woreczka i wyciągnąć, gdy najdzie Cię ochota na drugie danie bezmięsne. Jeśli do wegetariańskich potraw skłania Cię dbałość o naszą planetę, to pewnie rozumiesz także ideę zero waste. Lepiej zachować jedzenia na później, zamiast je marnować! Mrożenia jednak da się uniknąć - wystarczy kupować produkty z odpowiednio długim terminem przydatności do spożycia.
Bibliografia:
- Gawęcki, J. Wegetarianizm jako dieta alternatywna. W: T. Mossor-Pietraszewska & J. Gawęcki (red.), Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. Warszawa 2007
- Bujko, J. Podstawy dietetyki, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2015
- Gawęcki, J. i Mossor-Pietraszewska, T.,Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu zdrowiu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2006